TINEJDŽERI BATINAŠI

Uhićen i pritvoren dvojac koji je napao gej aktiviste

13.05.2014 u 11:13

Bionic
Reading

Policijski službenici Prve policijske postaje otkrili su napadače na pripadnike LGBT zajednice te su u ponedjeljak dovršili kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom i sedamnaestogodišnjakom, obojicom iz Splita, javlja Slobodna Dalmacija

Sumnja se da su se 10. svibnja u Starčevićevoj ulici u Splitu njih dvojica izdvojila iz grupe te presrela 31-godišnjaka i 22-godišnjaka, a najprije su im prijetili tjelesnim napadom i usmrćenjem, nakon čega su ih tjelesno napali i pritom lakše ozlijedili 31-godišnjaka, voditelja javnog okupljanja Split Pride 2013, Antu Beusa.

Beus je zadobio tjelesne ozljede zbog udaraca šakom u glavu te je zatražio hitnu medicinsku pomoć. Prijavio je napad policiji i pravnom timu Kontre.

Napadači su otprije poznavali jednog od napadnutih i znali su za njegova uvjerenja te su krenuli u akciju kada su ga vidjeli s prijateljem, objasnili su u PU splitsko-dalmatinskoj. Protiv obojice je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili kazneno djelo prijetnje opisano u članku 139. stavak 2. u vezi sa stavkom 4. istog članka Kaznenog zakona (zločin iz mržnje).

Dovedeni su pritvorskom nadzorniku.

Iz Kontre poručuju da iz medicinske dokumentacije sasvim jasno proizlazi kako je došlo do tjelesnog ozljeđivanja Ante Beusa. Zbog toga zahtijevaju od policije da kaznena prijava protiv počinitelja bude podnesena i zbog kaznenog djela iz članka 117. st. 2. Kaznenog zakona - tjelesna ozljeda nanesena iz mržnje - te da se kazneni progon pokrene po službenoj dužnosti.

'Zahtijevamo od državnih institucija da odlučno reagiraju te identificiraju i kazne sve počinitelje napada na Antu Beusa', poručili su iz lezbijske grupe Kontra. Traže da oni počinitelji koji su kontinuirano ponavljali napade na Beusa zbog njegovog zalaganja za ljudska prava LGBT osoba budu posebno kažnjeni.

Upozoravaju da u posljednje vrijeme bilježe sve učestalije napade na pripadnike LGBT zajednice, osobito u Splitu, ali da ti napadi nisu prijavljivani policiji. LGBT osobe u većini slučajeva ne prijavljuju napade zbog straha i nepovjerenja u pravni sustav i policiju, napominju.

Također ističu da ovaj kao i neki slični događaji ukazuju na veliku pogrešku zakonodavca koji je u novom Kaznenom zakonu posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja, a čime će brojni nasilnici na ulicama Hrvatske ostati nesankcionirani. U konkretnom slučaju, sudionici splitskog napada koji nisu izravno udarili ili zaprijetili, ali su bili uključeni u napad, ostat će kazneno nesankcionirani. Propust zakonodavca posljedično ne štiti građane od nasilničkog ponašanja, što je neprimjereno društvenoj opasnosti djela.

'Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo. Svi građani i građanke Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu', poručuju iz Kontre.