PAO U VARŠAVI

Uhapšen čečenski 'premijer' Zakajev

17.09.2010 u 11:44

Bionic
Reading

Ahmed Zakajev, bivši ratni vođa čečenskih pobunjenika, danas londonski azilant i premijer samoproglašene Čečenske Republike Ičkerije, uhićen je danas u ranim jutarnjim satima u Varšavi

U glavnome gradu Poljske ima se održati Svjetski kongres Čečena, a među uzvanicima je bio najavljen i Ahmed Zakajev, veteran oba Čečenska rata. Moskva je upozorila Varšavu da je riječ o 'vrlo opasnom skupu', s obzirom na to da bi se na njemu moglo naći više optuženika i osumnjičenika za terorizam. Tražili su uhićenje Zakajeva, koji od 2002. godine skupa s obitelji uživa politički azil u Velikoj Britaniji.

Poljske su vlasti uhitile Zakajeva, no sudeći po pisanju medija, a i prethodnim slučajevima uhićenja (Kopenhagen 2002), čečenski ratnik-političar neće biti izručen Moskvi. Poljski premijer Donald Tusk izjavio da njegova zemlja ne namjerava zaoštravati odnose s Rusijom, no i naglasio da će odluku donijeti 'autonomno'.

Velika Britanija dala je azil Zakajevu obrazlažući da bi njihov štićenik u Rusiji mogao biti podvrgnut torturi. U Londonu mu je financijski pomagao odbjegli oligarh Boris Berezovski, a čini se da je radio i s Aleksandrom Litvinenkom, ubijenim špijunom-prebjegom.

Protiv Zakajeva je u Rusiji podignuto 13 optužnica koje uključuju ubojstva, mučenja, otmice i raspirivanje nacionalne mržnje. Premda je navodno i sam dolazio u sukobe s čečenskim teroristima poput Šamila Basajeva, ruske vlasti sumnjiče ga za otmicu civila u moskovskom kazališnom centru na Dubrovki 2002. godine, tijekom koje je ubijeno preko 170 ljudi.

Zakajev odlučno odbacuje optužbe i nastavlja se distancirati od islamista, pa tako i od trenutno najistaknutijeg vođe pobunjenika u šumama Ingušetije i Čečenije, Dokua Umarova