U VOJVODINI

Ugrožen radijski program na hrvatskom jeziku

14.10.2013 u 21:51

Bionic
Reading

Radijski program na hrvatskom jeziku Radio Subotice bit će doveden u pitanje zbog nedavne odluke Ustavnog suda Srbije, koji je osporio prava lokalnim samoupravama da osnivaju javna glasila za emitiranje programa na jezicima nacionalnih manjina, ocjena je vodstva hrvatske zajednice koju su u ponedjeljak prenijeli mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini

'Program na hrvatskom jeziku sigurno će biti doveden u pitanje kada se promijeni vlasnik Radio Subotice', izjavio je ravnatelj Novinsko izdavačke ustanove Hrvatske riječ, koji je objasnio da će se zbog odluke USS-a grad Subotica morati odreći osnivačkih prava nad tom postajom, koju onda čeka privatizacija.

USS je 3. listopada objavio da dio Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, po kojemu javni entiteti mogu osnivati posebne radio i televizijske postaje koje bi emitirale programe na jezicima nacionalnih manjina, nije u suglasnosti s Ustavom Srbije.

'Osobno smatram da je to politička odluka, donijeta pod političkim pritiskom i da će proizvesti ozbiljne posljedice', naveo je Karan.

Slučaj osporavanja prava lokalnim samoupravama osnivati informativna poduzeća radi ostvarivanja prava manjinskih zajednica, treba promatrati u kontekstu donošenja i stupanja na snagu Medijske strategije i pratećih zakona, što je uvjet Europske unije kako bi se medijska scena u Srbiji dovela u red, ističe politički analitičar prof. Tomislav Žigmanov.

Međutim, puka privatizacija medija, osobito onih s manjinskim programima, već se pokazala pogrešnom i štetnom prije svega za manjinske zajednice, upozorio je on.

Lokalne samouprave, kada je riječ o lokalnim medijima, ne moraju biti instance koje će osiguravati pravo pripadnicima nacionalnih zajednica na informiranje na materinskom jeziku, ukazuje Žigmanov.

'Ali u Srbiji imate paradoks da za jedno pravo, koje se uskraćuje na institucionalnoj razini, država ne čini ništa kako bi osigurala drugi isti takav okvir koji će služiti ostvarivanju dotičnog prava. Drugim riječima, ako postoji potreba da se građani Subotice informiraju na hrvatskom jeziku, što sada omogućuje Javno poduzeće 'Radio Subotica' čiji je osnivač Skupština Grada, a sada to prema odluci Ustavnog suda više nije moguće, treba vidjeti u kojem institucionalnom aranžmanu i kojom politikom financiranja osigurati da se ostvarena razina i kvaliteta toga informiranja niti na koji način ne umanje', naveo je on.

Ovo se može promatrati u kontekstu razmatranja i drugih manjinskih prava koja se osporavaju pred ovom instancom. Sve ukazuje na to da postoji sada već težnja da se ostvareni stupanj prava nacionalnih zajednica dovede u pitanje i da je moguće očekivati njihovo urušavanje, dodao je Žigmanov.

Radio Subotica jedina je radio postaja u Srbiji koja emitira svakodnevno, trosatni, program na hrvatskom jeziku.

Odluku USS pozdravila je Asocijacija neovisnih elektroničnih medija (ANEM) koja je i pokrenula inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina.