DOBRODOŠLICA DIKTATORU

Uganda nudi azil Gadafiju

Bionic
Reading

Žestoke borbe nastavljaju se u blizini rodnog grada pukovnika Moamera Gadafija. Pobunjenici se povlače iz Bin Jawada, Ras Lanuf je ponovno u rukama Gadafijevih boraca, a više eksplozija moglo se čuti i u Tripoliju. Prema posljednjim informacijama, predsjednik Ugande ponudio je Gadafiju azil, prenose strane agencije. Tportal za vas prati izvještavanje najboljih svjetskih medija o događajima u Libiji

15.40 Glasnogovrnik pobunjenika javlja kako je u današnjim napadima Gadafijevih trupa poginulo 18 civila u Misrati.

15.30 Pobunjenici javljaju kako su Gadafijeve snage krenule prema Bregi, nakon što su zauzeli Ras Lanus i Es Sider.

15.24
NATO u četvrtak počinje provoditi operaciju u Libiji, pod novim nazivom 'Ujedinjeni zaštitnik', no unatoč takvom nazivu Savez nije jedinstven oko pristupa u rješavanju libijske krize, a međunarodna 'kontaktna skupina' za Libiju razilazi se oko načina kako postupiti prema libijskom vođi.

15.18
Ljudi bježe i iz Brege. Gadafijevi pristaše pokušavaju povratiti sve gradove koje su pobunjenici zauzeli posljednjih dana.
14.10
Uganda nudi azil Gadafiju.

14.00
Velika Britanija protjerala pet libijskih diplomata jer predstavljaju prijetnju, piše The Telegraph

13.27
Gadafijeve trupe žestoko napadaju Misratu, javlja BBC.

12.39
The Telegraph javlja kako se pobunjenici povlače iz Ras Lanufa i Bin Jawada.

12.02
Očekuje se i napad na Ajdabiyu, naftom bogati grad u rukama pobunjenika.

11.54 Naoružati libijske pobunjenike bila bi 'ekstremna' mjera koja bi mogla 'podijeliti međunarodnu zajednicu', ocijenio je u srijedu u Rimu glasnogovornik talijanskog ministarstva vanjskih poslova Maurizio Massari.

11.21
Savezničke snage lete iznad Tripolija niže nego inače, prenosi BBC.

10.37
Francuska i SAD šalju svoje izaslanike u Bengazi da se povežu s tamošnjom upravom.

10.32
Ras Lanuf je ponovno pao u ruke Gadafijevih trupa, javlja BBC.Žestoke se borbe odvijaju i u Misrati.

9.36
Barack Obama rekao je kako vjeruje da će Moamer Gadafi na kraju popustiti vojnim i diplomatskim pritiscima i otići s vlasti, ali nije isključio mogućnost naoružavanja oporbe ako sadašnja operacija ne oslabi dovoljno libijski režim.

9.30
Libijski režim pukovnika Moamera Gadafija odredio je bliskog suradnika nikaragvanskog predsjednika Daniela Ortege za svojeg predstavnika u UN-u, nakon odlaska njegova veleposlanika zbog pobune u Libiji, izjavila je u utorak glasnogovornica ureda predsjednika u Managui.

Stanje u Libiji je i dalje neizvjesno. Nastavljaju se žestoke borbe u blizini Gadafijevog rodnog grada Sirta. Gadafijevi borci pružaju snažan otpor pobunjenicima, koji su se morali povući obalnom cestom istočno od Sirta.

Pobunjenici se povlače iz Bin Jawada, a više eksplozija moglo se čuti i u Tripoliju.

Zapovjednik NATO-a upozorava da među pobunjenicima ima pripadnika Al-Kaide.

Postoji sumnja kako se savezničke sile u Libiji koriste radioaktivni oružjem, javlja Russia Today. SAD kaže kako 'nije upoznata' sa činjenicom da se u Libiji koristi osiromašeni uran, dok Velika Britanija oštro demantira. Politički promatrač Christoph Hoerstel je izjavio kako glavne članice NATO-a imaju naviku korištenja uran kao oružja, što je vjerojatno slučaj i u Libiji.

Sudionici međunarodne konferencije o Libiji su se na jučerašnjem sastanku u Londonu složili da je pukovnik Gadafi posve izgubio legitimitet. Države članice pristale su uspostaviti kontaktnu grupu koja će pomoći Libiji da donese odluke oko političke budućnosti. Imat će dvadesetak članova, među kojima petnaestak država uz organizacije poput UN-a, EU-a i Arapske lige.

Francuska je spremna razgovarati sa svojim saveznicima o vojnoj pomoći libijskim pobunjenicima, rekao je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, istaknuvši ipak da to nije predviđeno u nedavnim UN-ovim rezolucijama o toj zemlji.

Saveznički zrakoplovi u Libiji