TVRDA JEZGRA SPS-A

Udžbenik povijesti u Srbiji 'pao' zbog Miloševića

05.04.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Profesor Predrag Simić izjavio je za srpske medije da njegov udžbenik povijesti za osmi razred osnovne škole nije pozitivno ocijenjen zbog lekcija o Slobodanu Miloševiću.'Problematičan' je i utjecaj Ustava iz 1974. godine na raspad SFRJ

Sporni udžbenik autora Predraga Simića i Ivana Petrovića, kojem je i poslije pozitivnog mišljenja dviju stručnih komisija direktor Zavoda za unapređenje odgoja i obrazovanja Šćepan Ušćumlić odbio potpisati preporuku za objavljivanje, doći će sljedećeg tjedna treći put pred Nacionalni prosvjetni savjet. 'Zavodu je sporan autor, a ne udžbenik. Ušćumlić je predstavnik tvrde jezgre SPS-a, koji je osamdesetih godina bio zadužen za to da čisti nepodobne kadrove iz Partije. Za njega sam ja ideološki nepodoban, i to je jedini razlog što je, i pored pozitivnih recenzija, odbijao moj udžbenik i iz trećeg pokušaja pronašao komisiju koja će dati negativan sud o knjizi', kaže Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka, za Novosti.

Da je u proceduri ocjenjivanja udžbenika prekršen zakon, potvrdio je zaštitnik građana i naredio Zavodu da to ispravi. Predsjednica Nacionalnog prosvjetnog vijeća Desanka Radunović objasnila je na sjednici skupštinskog Odbora za obrazovanje i znanost da rukopis 'Istorije 8' dva puta dolazi pred NPS s negativnom ocjenom Zavoda, pa su oni iskoristili rupu u zakonu i sačekali da istekne rok od 60 dana kako bi izbjegli dati konačan sud o rukopisu i tekst proslijedili ministru prosvjete da sam donese ocjenu.