Godina medicinskih sestara i primalja

Udruge medicinskih sestara traže konkretne mjere protiv odljeva kadrova

04.02.2020 u 11:34

Bionic
Reading

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) i niz sestrinskih udruga upozorile su u utorak da je u proteklih šest godina skoro 2500 medicinskih sestara i tehničara zatražilo potvrde za odlazak na rad u inozemstvo i pozvale nadležne da poduzmu konkretne mjere protiv odljeva kadrova

'Upozoravamo Vladu, Ministarstvo zdravstva i javnost da je zbog odlaska u inozemstvo ili mirovinu sve veći nedostatak medicinskih sestara u sustavu, što dovodi u pitanje osiguravanje izvrsnosti u skrbi za pacijente', poručeno je u proglasu sestrinstva 2020. HKMS-a, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, Samostalnog sindikata zdravstva i 16 sestrinskih udruga.

Više od pola desetljeća zdravstvena administracija sustavno ignorira ključne probleme sestrinstva i nije učinila ništa za unaprjeđenje statusa medicinskih sestara i tehničara, niti za dobrobit profesije, istaknuli su. Od Vlade i novoimenovanog ministra zdravstva traže da odmah krenu u rješavanje ključnih problema sestrinstva.

Zatražili su priznavanje visoke stručne spreme kroz izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, ali i konkretne mjere za rješavanje kadrovskog deficita.

'U Hrvatskoj je na dan potpisivanja proglasa licencirano 41.332 medicinskih sestara i medicinskih tehničara, od čega je 26 posto prvostupnika sestrinstva s diplomom sveučilišnog ili stručnog studija, a četiri posto ima završen stručni ili sveučilišni diplomski studij te poslijediplomski (doktorski) studij', naglašava se.

Godina medicinskih sestara i primalja

Kao glavne probleme navode nedostatak medicinskih sestara u odnosu na sve veće potrebe, potplaćenost, često neprimjerene uvjete rada i organizaciju radnog vremena te preopterećenost radnim obvezama.

'Sistematizacije radnih mjesta često su neusklađene s Pravilnikom o minimalnim uvjetima, a velik problem je i nepravedan način napredovanja te nepriznavanje visokoškolskog obrazovanja i neujednačeni ključni sadržaji kurikula diplomskih studija sestrinstva', kaže se u priopćenju.

Podsjećajući da je 2020. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila godinom medicinskih sestara i primalja, zatražili su izmjene Zakona o sestrinstvu, donošenje Strategije razvoja sestrinstva 2030., usklađivanje sistematizacija radnih mjesta u zdravstvenim ustanovama s važećim Pravilnikom i definiranje prava medicinskih sestara na beneficirani radni staž.

'Kako bi se strateški upravljalo ljudskim potencijalima u sestrinstvu, želimo da Vlada i Ministarstvo zdravstva izrade dokument Projekcija kadrovskih potreba u hrvatskom sestrinstvu 2020.-2025., koji bi objedinio potrebe za obrazovanjem medicinskih sestara svih ustanova iz sustava javnog zdravstva', naglašavaju udruge medicinskih sestara.