IZMJENA UREDBE O PLAĆAMA

Udruga Hrvatski policajac tuži tajnicu Vlade

21.05.2009 u 14:42

Bionic
Reading

Članovi Udruge Hrvatski policajac, sa sjedištem u Požegi, podnijeli su Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv tajnice u Vladi Republike Hrvatske Jagode Premužić jer je, kako tvrde, još 2001. nezakonito ispravila Uredbu o plaćama policijskih službenika koju je donijela Vlada Ivice Račana, a na snazi je još i danas

Kako tvrdi predsjednik te udruge Marijan Pilon, izmjena svega dviju riječi 'koje posjeduje' u riječ 'radno mjesto' na plaćama su zakinute tisuće hrvatskih policajaca, i to u mjesečnim iznosima od 500 pa čak do tisuću kuna, piše Slobodna Dalmacija.

'Policijski službenik dobiva dodatak i čin po radnom mjestu na koje ga raspoređuju nadređeni pri čemu djelatnik i ne mora ispunjavati uvjete za zvanje radnog mjesta niti da je radno mjesto stekao svojim radom i godinama staža. Ujedno se ispravkom Uredbe, koju držimo protuzakonitom jer tajnica ne može sama promijeniti Uredbu koju je donio Sabor, daje rukovoditeljima MUP-a da imenuju koga hoće na pojedino radno mjesto dok se drugima oduzimaju čin i plaća bez ikakvog postupka ili objašnjenja što rezultira moralnim i psihičkim padom policijskog službenika u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka', tvrdi Marijan Pilon.

Pilon dodaje da je kaznena prijava protiv tajnice u Vladi RH podignuta zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, te ujedno traže nadoknadu materijalne i moralne štete.

Pri tom članovi udruge napominju kako su višekratno, ali neuspješno, o ovom problemu pisali i Vladi i drugim nadležnim tijelima.