pregled u rijeci

Udruga Hepatos organizira besplatno testiranje na hepatitis B i C te na HIV

17.11.2020 u 13:05

Bionic
Reading

Udruga Hepatos iz Rijeke uključuje se u europsku akciju testiranja na HIV i na viruse hepatitisa te će u suradnji s partnerima organizirati besplatna testiranja od 20. do 27. studenoga, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak.

Uz udrugu Hepatos, u akciji će sudjelovati Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Klinički bolnički centar Rijeka, Psihijatrijska bolnica Rab i udruga CroMSiC. Zainteresirani će se moći testirati u prostorijama Hepatosa u Ulici Blaža Polića 2 i u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Kalvariji, ulici u Rijeci, a terenska testiranja organizirat će se u Malom Lošinju i Psihijatrijskoj bolnici Rabu.

Na svim mjestima moći će se pregledati jetra prenosivim FIBROSCAN uređajem, rečeno je.

Predsjednica Hepatosa Aleksandra Marković istaknula je da u akciji sudjeluje 50-ak država i više od 700 udruga iz Europe, a svrha je, rekla je, otkriti što više osoba zaraženih hepatitisom B i C ili HIV-om. Tako se smanjuje opasnost od težih oblika bolesti i mogućnost njihova prijenosa, a testiranje je važno zato što mnogi ne znaju da su zaraženi jer nemaju nikakvih simptoma, istaknula je Marković.

Predstojnik Klinike za internu medicinu riječkoga KBC. -a Davor Štimac rekao je da je u okolnostima pandemije covida-19 važno ne zaustavljati programe dijagnostike hepatitisa B i C, kao što se dogodilo u mnogim zemljama.

Mi nastavljamo program istim ritmom kao i do sada, svjesni da bi se, ako se samo jedne godine zaustavi dijagnostika, znatno povećao broj osoba s težim oboljenjima kao posljedica hepatitisa, rekao je Štimac. Akcije testiranja su su primarno orijentirane prema najrizičnijim skupinama, ponajprije ovisnicima o drogama koje se unose intravenozno, među kojima je, prema procjenama, i do 60 posto zaraženih hepatitisom.

Epidemiologinja županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Tanja Staraj-Bajčić izvijestila je da je u Primorsko-goranskoj županiji registrirano 148 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 47 razvilo simptome AIDS-a. Do sada je na području te županije umrlo 38 osoba oboljelih od AIDS-a, rekla je.