'NEOSPORNE KVALIFIKACIJE'

Udovice hrvatskih branitelja kandidirale Šterca za ministra

09.03.2016 u 11:44

Bionic
Reading

Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije poručila je premijeru Tihomiru Oreškoviću da kao kandidata za ministra branitelja ističe demografa Stjepana Šterca, bivšeg pomoćnika ministra obrane i savjetnika Vlade

'Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije zajedno sa svojim obiteljima broji oko 650 članova i Stjepan Šterc je sukladno svojim kompetentnostima naš izbor. Uvjerenja smo da njegovo iskustvo, obrazovanost i organizacijske sposobnosti zaslužuju vašu pozornost.

O njegovim neospornim kvalifikacijama za tako odgovorno mjesto u hrvatskoj Vladi zorno govori životopis imenovanoga', stoji u priopćenju.

Dr. sc. Stjepan Šterc viši je predavač na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rođen je 1953. u Desnoj Martinskoj Vesi, a osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu, kao i studij geografije. Doktorirao je 2012.

Od 1991. do 2003. radio je u Vladi RH, Ministarstvu vanjskih poslova, bio je pomoćnik ministra razvitka i obnove te ministra obrane. U biografiji objavljenoj na stranicama PMF-a piše da je 'sudionik Domovinskog rata, djelatni časnik Hrvatske vojske itd.'.

Jedan je od osnivača Instituta Ivo Pilar, Hrvatskih studija i časopisa Društvena istraživanja te jedan od autora Nacionalnog programa demografskog razvitka Republike Hrvatske, Zakona o otocima, Studije o razvitku područja posebne državne skrbi itd.

Bio je član Vijeća za demografski razvitak RH, član Savjeta za prostorni razvoj RH, član Predsjedničkog vijeća, član Povjerenstva za sukcesiju Vlade RH i svjedok u Haagu u obrani hrvatskih generala.

Predavao je na Hrvatskim studijima, a sada predaje na Ratnoj školi i PMF-u kolegije Uvod u geografiju, Demogeografiju, Stanovništvo Hrvatske, Teorijsku geografiju, Historijsku geografiju Hrvatske i Uvod u istraživački rad. Objavio je 40-ak znanstvenih radova, 16 studija i elaborata i 34 stručna rada. Sudjelovao je s izlaganjima na 29 znanstvenih skupova, održao 14 predavanja na seminarima i 25 javnih predavanja na tribinama i okruglim stolovima te objavio udžbenik (drugi je sveučilišni udžbenik u tisku). Bio je mentor u 96 završnih radova (44 prvostupničkih i 52 diplomskih) i sudionik brojnih TV i radioemisija, intervjua i rasprava vezanih za geografski predmet interesa i općenito za istraživanja stanovništva i prostora.