VINKO SINDIČIĆ U NJEMAČKOJ

Udbin likvidator šeće se po Europi iako je na Interpolovoj tjeralici

17.04.2015 u 06:59

Bionic
Reading

Vinko Sindičić, famozni Udbin egzekutor koji je u Škotskoj odležao 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula i ključni svjedok u slučaju Đureković koji se nalazi na tjeralici Interpola, prije godinu i pol 'propao je u zemlju', da bi se prije nekoliko dana iznenada pojavio u Njemačkoj tvrdeći da ga je netko htio ubiti u prometnoj nesreći. Sve je, kaže, prijavio njemačkoj policiji. Iako je na međunarodnoj tjeralici, Sindičić nije uhićen i prepraćen u Hrvatsku, potvrđeno nam je u Ravnateljstvu policije

'Hrvatska policija nije zaprimila obavijest njemačke policije o uhićenju gospodina Vinka Sindičića za kojim je raspisana međunarodna potraga', rečeno nam je u policiji. Međunarodna tjeralica za njim je raspisana u prosincu 2013, kada je postao nedostupan hrvatskoj pravosudnoj vlasti.

Tražilo ga se zbog neodazivanja na sud zbog slučaja u kojem je optužen zbog kaznenog djela narušavanja nepovredivosti doma, ali i zbog davanja lažnog iskaza u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića. Upravo se davanje lažnog iskaza i danas nalazi kao razlog tjeralice za Sindičićem na stranicama Interpola. Zbog toga što mu se ime našlo na tjeralici Sindičić je uhićen 2012. na graničnom prijelazu Rupa.


'Htjeli su me ubiti'

Uz njegovu fotografiju i osobne podatke stoji da svi oni koji imaju saznanja o Sindičiću kontaktiraju s lokalnom policijom ili Interpolom. U isto vrijeme Sindičić, za kojeg se vjerovalo da je u Italiji, skiće se po Njemačkoj.

Prometnu nesreću doživio je na autocesti kod Nürnberga vozeći u pravcu Berlina. Za Novi list tvrdi da nije bila riječ o nesreći, već da ga je nepoznata osoba u sivom džipu željela ubiti. Tko? 'Ne isključujem nikog. Ni Nijemce ne isključujem. Svi imaju putra na glavi. Mnogima smetam. Stao sam na žulj, ali i previše znam', kaže Sindičić. Sve je, kaže, prijavio njemačkoj policiji.


Peratović: Njemačka ga štiti

'Meni je logično to da ga Njemačka na neki način štiti kao svjedoka u postupku. No njegovo pismo o davanju lažnog iskaza nema pravnu težinu i on bi se morao ponovno pojaviti na sudu u Njemačkoj i to ponoviti', kaže za tportal novinar Željko Peratović. U tom bi slučaju Sindičić bio kažnjen zbog lažnog svjedočenja.

Sindičić, lice s tjeralice, dakle komunicira s policijom i novinarima iako je njegova fotografija na tjeralici Interpola. A uživo bi ga rado vidjeli i na klupi za svjedoke na minhenskom sudu, na kojem je u tijeku suđenje zbog ubojstva Stjepana Đurekovića.

Prije mjesec dana poručio je njemačkom pravosuđu da se ne misli pojaviti na sudu sve dok ne budu povučene optužnice protiv njega u Hrvatskoj, tj. na sudu u Rijeci. Sindičić bi u Münchenu trebao biti jedan od važnijih svjedoka, a upravo je njegovo svjedočenje doprinijelo osuđujućoj presudi Krunoslavu Pratesu zbog Đurekovićevog ubojstva na ranijem suđenju.

Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, podignuo je protiv njega 2013. kaznenu prijavu zbog lažnog svjedočenja. Sindičić je na Staru godinu 2013. u pismu ovjerenom kod javnog bilježnika u Italiji priznao da je lažno teretio Pratesa, Perkovića i Mustača, i to po nalogu njemačke tajne službe.