školska statistika

Učenici iz Osječke županije najgori, a iz Ličke najbolji u Hrvatskoj

03.11.2017 u 19:36

Bionic
Reading

Dok se broj isključenja, ukora i opomena među hrvatskim srednjoškolcima smanjio protekle školske godine, istovremeno se povećao broj pohvaljenih i nagrađenih među njima. Školske statistike govore da je provedeno 44.000 pedagoških mjera, što je manje nego u bilo kojoj od posljednje četiri godine

Prošle školske godine isključena su 373 srednjoškolca, što je, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja iz e-Matice, manje nego u prijašnje dvije, ali je opet tri puta više u usporedbi sa školskom godinom 2013./2014., kada ih bilo 112, piše Glas Slavonije.  

Neslavnu listu s najviše isključenih srednjoškolaca predvode učenici s područja Osječko-baranjske županije, koja zauzima i visoko drugo mjesto u Hrvatskoj unatrag četiri školske godine. Prema školskim statistikama, ondje je svaki 171. učenik bio isključen iz škole, a taj broj je sedam puta veći nego 2013./2014.

Na drugom mjestu s najviše isključenja u odnosu prema broju učenika je Sisačko-moslavačka županija, u kojoj je isključen svaki 191. učenik, dok je na trećem Zadarska županija, u kojoj je iz škole isključen svaki 256. učenik. Iako Zagreb prednjači prema broju učenika, u njemu je isključen tek svaki 640. učenik.

Pri dnu ove neslavne liste nalaze se ličko-senjski srednjoškolci, među kojima nije bilo nijednog isključenja, dok se na prste jedne ruke ona mogu prebrojati među bjelovarsko-bilogorskim i varaždinskim srednjoškolcima.

  • +40
Maturanti slave zadnji dan škole Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Nastavnici i profesori podijelili su lani i 8.500 ukora hrvatskim srednjoškolcima, a to je deset tisuća manje u odnosu na 2013./2014. U tome su se pak osječko-baranjski srednjoškolci pokazali najboljima jer se broj ukora među njima unatrag četiri godine smanjio čak tri puta, sa 680 na 225.  

Hrvatski srednjoškolci opomenuti su 21.000 puta, što je oko 5.000 manje nego godinu prije, a gotovo dvostruko više u odnosu na 2013./2014. Lani je izdano oko tri tisuće opomena pred isključenje dok ih je školske godine 2013./2014. bilo gotovo 8.500. Smanjio se i broj izostanaka s nastave, a gotovo je i prepolovljen broj neopravdanih u posljednje četiri godine.

Prema podacima, dvostruko je više nagrađivanih i hvaljenih učenica od učenika.

U osječkoj Poljoprivredno-veterinarskoj školi proteklih nekoliko godina bilježi se sve manje izrečenih pedagoških mjera, a time je i manje isključenja. Tamošnji pedagog Anto Rimac takvo stanje pripisuje novom Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

  • +5
Zadarski učenici napravili električni Mercedes Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

'Lani smo isključili jednog učenika, imali smo devet opomena pred isključenje, 19 ukora i 59 opomena. Imali smo situacije kada se obitelj preselila u Njemačku, a roditelji nisu htjeli ispisati dijete iz škole ili je učenik postao punoljetan i otišao živjeti u Irsku. Najčešći razlozi zbog kojih se djeca dovedu do isključenja iz škole teške su obiteljske situacije u kojima se nalaze jer često dolaze iz domova ili su djeca samohranih roditelja, na koju oni ne mogu utjecati', rekao je Rimac Glasu Slavonije.