600.000 KUNA ZA SVAKOG SUDIONIKA

Ubojice za likvidaciju Njemcova trebali dobiti 5 milijuna rublji

31.03.2015 u 19:28

Bionic
Reading

Petoricu osumnjičenih, uhićenih u veljači nakon ubojstva ruskog oporbenog čelnika Borisa Njemcova, rusko pravosuđe optužilo je za naručeno ubojstvo, objavio je sud u Moskvi

U priopćenju je sud naveo da su petorica muškaraca, iz Čečenije i Ingušetije, opuženi na temelju članka 105 ruskog kaznenog zakona o ubojstvima koje je počinila skupina osoba kako bi si priskrbila materijalnu korist ili po narudžbi, što upućuje da istražitelji razmatraju trag naručenog ubojstva.

Bivši zamjenik premijera i protivnik Vladimira Putina, Boris Njemcov ubijen je u noći između 27. i 28. veljače u središtu Moskve, dok se s partnericom vraćao doma.

Petoricu su ruske vlasti uhitile tjedan dana nakon ubojstva. Jedan od njih je bivši policajac Zaur Dadaijev, koji je na početku istrage priznao krivicu da bi zatim tvrdio da je riječ o iznuđenom priznanju tijekom mučenja.

Ostala četvorica također tvrde da su nedužni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je ubojstvo Borisa Njemcova provokacijom i obećao da će biti poduzeto sve kako bi naručitelji i izvršitelji bili pronađeni i kažnjeni.

Nekoliko osoba bliskih Njemcovu odbacilo je tezu o islamističkoj pozadini ubojstva koju je razmatrala policija.

Ruski dnevni list Komersan u ponedjeljak je, pozivajući se na izvor blizak istražiteljima, objavio da je rusko istražno povjerensto identificiralo muškarca koji je izvršiteljima dostavio oružje i vozilo za to ubojstvo.

Osumnjičeni, čiji identitet nije otkriven, navodno je obećao pet milijuna rublji, preračunato oko 600.000 kuna svakom sudioniku ubojstva.