ISPOVIJEST ODVJETNIKU

Ubojica policajca navukao se na morfij u zatvoru

08.05.2009 u 22:44

Bionic
Reading

Protiv Kazimira Dužnovića (28) stigao je zahtjev za provođenje istrage te mu je, nakon što je ponovno istražnom sucu rekao da će se braniti šutnjom, određen jednomjesečni pritvor. No, od danas nije u zatvoru, nego u Bolnici za osobe lišene slobode zbog ozljeda. Sumnjiči se za teško ubojstvo policajca, za pet (prvotno su bila četiri) pokušaja teškog ubojstva te za razbojstvo, općeopasnu radnju i oružje

ZAGREB - Slučaj Kazimira Dužnovića, kojemu prijeti 40 godina zatvora, pokazao je slabosti sustava i neodgovarajući nadzor nad osuđenicima na slobodi. Iako je pohvalno da će se osuđenici ubuduće nadzirati na slobodi, ne govori se o nužnosti psihijatrijskog tretmana bivših osuđenika i resocijalizaciji, piše Večernji list.

Takva briga državu stoji, ali život ubijenog policajca i njegovih ranjenih kolega ne može se mjeriti novcem koji bi se izdvojio za prevenciju zločina.

Dužnović se, kako je rekao odvjetniku Veljku Topolovcu, nakon jedne nezgode u zatvoru navukao na morfij te je na slobodi zatražio pomoć psihijatra koji mu je i propisao subutex, lijek za odvikavanje od droga, i apaurine. Kao medicinski tehničar, navodno je bio našao posao u domu za stare i nemoćne, radio je tamo 14 dana, no kada su doznali da je osuđenik, dobio je otkaz.

'Za neke bivše zatvorenike ovisnike znamo da će na terapiju kod nas dolaziti cijelog života, a ako prestanu dolaziti, mi ih sami zovemo baš zato da nešto ne učine. Zatvor ne rješava sve, pa ako ih se ne liječi i ne pomogne im se da prebrode postpenalni adaptivni sindrom, neki izađu na slobodu gori nego što su bili, dodatno kriminalizirani zbog interakcije s drugim zatvorenicima', komentirao je psihijatar Slavko Sakoman

'Nužan je postpenalni intenzivni zdravstveni sustav, prije svega psihijatrijski, koji je kod nas pun rupa. Sada u tretmanu imam osuđenika koji je izašao na slobodu nakon sedam godina zatvora i ne može se osloboditi noćnih mora, stalno sanja robiju', kaže Sakoman.

Psihijatar ističe da se subutex daje za odvikavanje od opijata, no tek će analiza pokazati o čemu je Dužnović bio ovisan. Ovisnici su najnestabilnije osobe, kaže, koje su, kad su u strahu da će upasti u krizu i neće moći nabaviti drogu, u stanju napraviti svašta. Načelno, subutex smiruje osobu koja pod njegovim djelovanjem može preciznije isplanirati i izvršiti kazneno djelo, a kokain pojačava agresivnost i osobu može dovesti u paranoidno stanje.