TROJE MRTVIH, SEDAM RANJENIH

Ubojica iz Luzerna bio je 'miran radnik' 10 godina

27.02.2013 u 12:15

Bionic
Reading

Na novinskoj konferenciji policije u Luzernu potvrđeno je brojka od troje mrtvih i sedam ranjenih, od kojih je šestoro u teškom stanju. Napadač je radio deset godina u kompaniji, rečeno je na konferenciji. Prema direktoru Kronospana, djelovao je kao 'miran zaposlenik'. Neki su švicarski mediji podsjetili da je kompanija prije nekoliko dana najavila 'smanjenje proizvodnje'.

Zasad nisu poznati motivi ovog višestrukog ubojstva. Napadač je navodno bio četrdesetdvogodišnji Viktor B. koji je radio u tvornici deset godina kao strojar. Novine iz Luzerna donose svjedočanstva njegovih kolega koji govore da je patio od psihičkih problema koji su se pogoršali posljednjih godina. Često je razgovarao sam sa sobom ili sa zamišljenim osobama.

Nisu izneseni svi detalji oko samog ubojstva. Policija je za oružje navela da se radi o vrsti pištolja te da napadač nije pucao nasumce. Pucnjava se odvijala u kantini i u ateljeu tvornice,

Drama se dogodila nešto poslije devet sati. Prema očevicu, počinitelj je otvorio vatru u kantini tvornice za preradu drva Kronospan u Menznauu (LU). Helikopteri su prevezli ranjene u dvije bolnice.

Policija je ogradila mjesto zločina, a uspostavljena je posebna telefonska linija za obitelji stradalih i za zaposlenike.

Gradonačelnik Menznaua izrazio je svoju duboku zaprepaštenost ubojstvima.

AFP podsjeća da je 2. siječnja 33-godišnji muškarac je ubio tri žene i ranio dva muškarca u selu Daillon u kantonu Valais, pucajući iz dva oružja prije no što ga je ranila policija.

Švicarska je treća zemlja na svijetu po broju oružja po stanovniku, nakon SAD-a i Jemena.