'LIBERALNA' NEVADA

Ubojica iz Las Vegasa imao je zastrašujući arsenal oružja. Kako ga je unio u hotel?

02.10.2017 u 20:07

Bionic
Reading

Ubojica Stephen Craig Paddock, koji je pucajući iz sobe na 32. katu hotela Mandalay Bay u Las Vegasu ubio 58 i ranio više stotina osoba, uz sebe je imao čitav arsenal oružja, potvrdila je policija

Prema nepotvrđenim neslužbenim izjavama, u sobi je pronađeno više komada vatrenog oružja, spominje se njih najmanje osam, no zasad nije poznato kojeg tipa. Svjedoci tvrde da su čuli više stotina pucnjeva, što i odgovara broju žrtava.

Stručnjak američke televizije CNN James Gagliano, nakon što je analizirao audiosnimku napada, zaključio je kako je riječ o automatskom oružju te da je napadač koristio ili velik broj spremnika ili bubanj s mecima, a naveo je i da ga je zvuk podsjetio na oružje kakvo koristi vojska a puni se preko redenika s mecima, poput strojnice.

Američka savezna država Nevada, u kojoj je najveći grad Las Vegas, ima jedan od najblažih zakona o oružju u Sjedinjenim Državama, donosi BBC. Tako je stanovnicima dozvoljeno nositi vatreno oružje, a ne moraju se ni prijaviti kao njegovi vlasnici.

Provjere se rade prilikom kupovine oružja u dućanima, ali ih građani dalje mogu prodavati privatno, što ne podliježe kontroli. Zakon, također, ne zabranjuje posjedovanje automatskih i poluautomatskih jurišnih pušaka.

  • +3
Pucnjava u Las Vegasu Izvor: Reuters / Autor: STEVE MARCUS

Podsjetimo, riječ je o najsmrtonosnijem napadu počinjenim vatrenim oružjem u povijesti SAD-a. Paddock je ubio najmanje 58 osoba, a njih više od četiri stotine prevezeno je u bolnice.

Napad je izvršen u nedjelju navečer po lokalnom vremenu, a žrtve su bili posjetitelji koncerta country glazbe. Prema prvim informacijama, policija je ubojicu likvidirala na licu mjesta, no kasnije se pojavila informacija da je počinio samoubojstvo.