AFERA BO XILAI

Ubijeni Britanac radio za MI6

06.11.2012 u 14:57

Bionic
Reading

Britanski poslovni čovjek kojega je ubila supruga svrgnutog kineskog čelnika Boa Xilaija više je od godinu dana izvještavao obavještajne službe svoje zemlje, piše u utorak Wall Street Journal.

Neil Heywood, koji je dugo bio blizak paru Bo, otrovan je u studenom 2011. u središtu Chongqinga, grada na jugozapadu zemlje na čijem se čelu nalazio Bo Xilai. Supruga Boa, Gu Kailai, osuđena je u kolovozu na smrtnu kaznu za to ubojstvo, a riječ je o skandalu koji je jako potresao vladajuću Komunističku stranku. Po pisanju Wall Street Journala, Heywood je redovito opskrbljavao informacijama o Bou Xilaiju britansku obavještajnu službu (MI6), u doba kad je taj čelnik smatran nadolazećom zvijezdom predviđenom za najviše nacionalne funkcije.

Dnevnik je, ne navodeći izvor, naveo da svoja otkrića temelji na svjedočanstvima nekadašnjih Heywoodovih prijatelja, kao i na onima britanskih dužnosnika, aktivnih i neaktivnih. Kina je u listopadu objavila da je pokrenuta kriminalistička istraga Boa Xilaia nakon što mu je parlament ukinuo imunitet od kaznenog progona.

Kineske vlasti su Boa optužile za korupciju i za zaobilaženje zakona u nastojanju da zataška Heywoodovo ubojstvo. Odluka o pokretanju kriminalističke istrage protiv Boa donesena je dva tjedna uoči održavanja kongresa Kominističke partije Kine koji počinje 8. studenoga i na kojem bi se trebalo objaviti novo vodstvo Centralnog komiteta KP Kine.

Bo, 63-godišnji bivši ministar trgovine, svoj je položaj u Chongqingu od 2007. iskoristio za samoreklamu, provodeći populističku politiku kojom je zadobio brojne poklonike koji su žudjeli za karizmatičnim vođom.

Posebice je dobio naklonost tzv. prave ljevice koja je bila oduševljena njegovim promicanjem 'crvene' kulture nadahnute razdobljem Mao Zedonga i njegovom kontroverznom kampanjom protiv organiziranog kriminala. Za njega se vjerovalo da će zauzeti visoki položaj u novom vodstvu, ali se njegova karijera strmoglavila nakon skandala s ubojstvom Heywooda.