Atentat u Iranu

Ubijen pukovnik Čuvara revolucije u Teheranu, iranski predsjednik najavio osvetu

23.05.2022 u 10:30

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u ponedjeljak je obećao 'osvetu', nakon što je dan ranije u Teheranu ubijen u atentatu pukovnik iranskih Čuvara revolucije Sajad Hodai

Dvoje atentatora na motoru navodno je pet puta upucalo pukovnika Sajada Hodaija u automobilu ispred njegove kuće. Nijedna skupina dosad nije preuzela odgovornost za nedjeljni napad, a za napadačima je raspisana tjeralica. Riječ je o najvećem sigurnosnom propustu u Iranu od 2020. kada je ubijen vodeći nuklearni znanstvenik. Fotografije s mjesta događaja prikazuju krvavog čovjeka kako sjedi pogrbljen u automobilu još uvijek vezan sigurnosnim pojasom. Pukovnik Hodai bio je visoko pozicionirani pripadnik elitnih brigada al-Quds, produžene ruke Čuvara revolucije koja djeluje u inozemstvu.

Sjedinjene Američke Države optužuju je zbog podržavanja terorističkih organizacija i tvrde da je odgovorna za napade diljem Bliskog istoka. Predsjednik Raisi rekao je u ponedjeljak da će ubojstvo časnika Čuvara revolucije biti 'osvećeno'.

'Ne sumnjam da će krv ovog velikog mučenika biti osvećena', rekao je Raisi na državnoj televiziji. Svojom je izjavom dao naslutiti da sumnja da bi u ovaj zločin mogli biti umiješani SAD i saveznici, piše agencija France presse. Dodao je da inzistira da sigurnosne snage provedu ozbiljnu istragu.