TAKSISTI SE BUNE

Uber preko noći stigao u Split i Dubrovnik!

02.06.2016 u 19:49

Bionic
Reading

Bez ikakve prethodne najave, svjetska tvrtka Uber u četvrtak ujutro proširila je svoj biznis na Split i Dubrovnik: u prvom gradu bit će prisutna tijekom cijele godine, a u drugome samo tijekom visoke sezone od lipnja do listopada. Po objavljenim informacijama, cijene će mu biti od 20 do 50 posto niže u odnosu na one klasičnih taksista

Vijest je izazvala revolt kod splitskih taksista koji su se pojavili u gradskoj upravi i najavili prosvjede. U trenutku pisanja ovog teksta sastanak je još trajao, no izvjesno je da iznenadna pojava konkurencije neće proći glatko. Moguće je da svi jednostavno skinu oznake sa svojih automobila i počnu raditi na crno.

'Nisam iznenađen, ali sam razočaran: provaljen je pravni sustav Republike Hrvatske i iskorišteni su zakoni koji generiraju rad na crno. Hrvatska više ne funkcionira kao pravna država', kazao je predsjednik udruženja Radio Taxi Lovre Čatipović

'U koordinaciji s kolegama od Trogira do Splita poduzet ćemo akcije, ali još uvijek nismo odlučili u kojem smjeru. Naš rad od danas više nema smisla: taksi-prijevozom bave se svi, od hotela i apartmana do agencija. Ako se Uber propagira kao taksi, onda bi morao imati i obilježja taksija i sve dozvole za tu vrstu prijevoza. Oni to nemaju', tvrdi Ćatipović.

Iz Ubera su za Slobodnu Dalmaciju potvrdili da su s predstavnicima Grada Splita imali 'tek jedan neslužbeni sastanak', odnosno da nisu tražili nikakve dozvole jer smatraju da im ne trebaju. 'Nikakva posebna dozvola nam nije potrebna jer funkcioniramo prema regulativi koja vrijedi za područje cijele Hrvatske. Gradovi izdaju dozvole za taksi prijevoz, no poduzetnici ili obrtnici koji koriste Uber uslugu nisu taksisti, već nude uslugu najma vozila s vozačem, i to u mjeri kada i koliko oni sami to žele', kazao je generalni menadžer Ubera u Hrvatskoj Davor Tremac.

U Splitu i Dubrovniku ova tvrtka bit će dostupna uslugom UberX, najstrožom po uvjetima: vožnje će moći odrađivati samo profesionalni vozači s tvrtkama ili obrtima koje imaju licencu za prijevoz putnika.