POVIJEST PUNA SUKOBA

U Živom zidu rat se vodi između dva bračna para. Tko su ostali igrači?

14.09.2016 u 09:07

Bionic
Reading

Živi zid kao politička stranka aktivan je pet godina. U tom kratkom razdoblju uspjeli su od hrpe čudaka, kako ih je doživljavala većina aktera na političkoj sceni, postati stranka s čak pet zastupnika u Saboru. I sve to usprkos stalnim unutarnjim žestokim svađama i sukobima

Što se trenutačno događa u Živom zidu, nije nikome jasno. Umjesto da ih homogenizira, uspjeh na izborima ih je izgleda još više posvađao. Čitavoj priči prizvuk sapunice daje činjenica da se rat vodi između dva bračna para

'Stalna u tom Živom zidu samo svađa jest!'

Na jednoj su strani vođa stranke Ivan Vilibor Sinčić i supruga mu Vladimira Palfi, na koje sa svim oružjima pucaju Hrvoje Runtić i životna mu partnerica Mihaela Varga.

Da zavrzlama bude još veća, Sinčić je tri dana prije izbora registrirao novu stranku Živi zid - Ivan Vilibor Sinčić. Na novinarske upite nazvao je to osiguranjem, bez objašnjena koga se to boji. Vladimira Palfi rekla je kako je to rezervna opcija ako se opet dogodi slučaj Milijana Brkića.

Zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkić živozidaši smatraju odgovornim za lipanjsku pobunu kada je splitski ogranak stranke pokušao preuzeti vodstvo.

A samo šest mjeseci prije toga sukobila su se dva stranačka supredsjednika Damir Trnačić i Ivan Pernar. Trnačić je tada izbačen te je s još nekoliko istomišljenika osnovao novu stranku Slobodna Hrvatska.

Reklo bi se: 'Stalna u tom Živom zidu samo svađa jest!', da parafraziramo poznati stih Petra Preradovića

Stranku vode četiri supredsjednika

Pixsell
Živi zid jedina je politička stranka koja nema jednog predsjednika već četiri supredsjednika. Trenutačno su to Sinčić, Pernar, Runtić i Palfi, i svi oni imaju jednak utjecaj. Isto tako svi su i u Glavnom odboru stranke koji ukupno ima šest članova. Uz nabrojane, u njemu su još, prema informacijama sa stranačkog weba, Mihaela Varga i Kristijan Horvatiček. Svi oni zajednički donose najvažnije odluke.

Kao mjesto rađanja živozidaškog pokreta njezini članovi ističu sprečavanje deložacije obitelji Vukić u Zadru u studenom 2012. Stranka se jedno vrijeme zvala Savez za promjene, da bi u kolovozu 2014. dobila današnje ime.

Uspon Živog zida krenuo je nakon predsjedničkih izbora u prosincu 2014. na kojima je Sinčić na iznenađenje svih osvojio čak 300 tisuća glasova. Godinu dana nakon toga uspio je ući u Sabor.

Profili ključnih ljudi stranke

Sinčić je rođen u Karlovcu i ima 26 godina. Apsolvent je zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, smjer automatizacija. Prije nego što je postao saborski zastupnik honorarno je radio u jednoj projektantskoj tvrtki u kojoj se bavio nacrtima elektroinstalacija. Voli isticati kako je bio jedan od organizatora prosvjeda protiv HDZ-ove Vlade 2011. Srednje ime Vilibor dodao je kada je navršio 18 godina, jer mu se svidjelo.

Suprugu Vladimiru Palfi (34) upoznao je na jednoj deložaciji u listopadu 2012. Za nju mnogi kažu da ima glavnu riječ u stranci. Rodom je iz mjesta Belice u Međimurju. Diplomirala je na Građevinskom fakultetu u Zagrebu te je radila jedno vrijeme u branši. Nakon toga se sa Sinčićem posvetila politici i ekopoljoprivredi. Na ovim izborima natjecala se u 3. izbornoj jedinici u kojoj je dobila 2.140 preferencijalnih glasova što joj je bilo dovoljno da osvoji saborski mandat. Međutim prepustit će ga kolegi Branimiru Bunjcu.

U saborsku klupu sjest će i 31-godišnji Ivan Pernar, uz Sinčića i Palfi najutjecajniji čovjek u Živom zidu. Postao je poznat 2011. kada su ga mediji predstavljali kao vođu prosvjeda protiv Vlade Jadranke Kosor. Diplomirao je na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, smjer sestrinstvo. Među supredsjednicima Živog zida drži rekord po broju uhićenja koje je zaradio na prosvjedima 2011. te sprečavajući brojne deložacije.

Dance grupa Matrix dala je čak dva čelnika Živog zida


Hrvoje Runtić
s 42 godine najstariji je čelnik stranke. Njezin je član postao sredinom 2013. Rodom je iz Vinkovaca, a živi u Osijeku. Dizajnirao je stranački logo. Urednik je mnogih knjiga o obrani Vukovara i istočne Slavonije u Domovinskom ratu. Glazbeni je producent te vodi dance grupu Matrix. I on je uspio ući u Sabor u 4. izbornoj jedinici.

Runtićeva životna partnerica, Osječanka Mihaela Varga, pjevačica je Matrixa. Članica je Glavnog odbora stranke, a na svom facebook-profilu predstavlja se kao autorica poezije, proze i glazbe. Usto je 'vječni tragač za nekim boljim svijetom, neumorni borac i sanjar'. Bila je kandidatkinja Živog zida u 5. Izbornoj jedinici, ali nije uspjela postati saborska zastupnica. Vargin obrt Logo nalazi se na crnoj listi Porezne uprave s dugom većim od 270.000 kuna.

U Glavnom odboru Živog zida još je Zagrepčanin Kristijan Horvatiček. Natjecao se u 1. izbornoj jedinici te je osvojio 934 preferencijalnih glasova što mu nije bilo dovoljno za Sabor. Medicinski je tehničar i dentalni asistent, dodatno se educirao u psihologiji i sociologiji. Radio je u psihijatrijskoj i zatvorskoj bolnici.

Peti je živozidaš koji je ušao u Sabor Marin Škibola iz Rijeke koji je bio nositelj liste u 8. izbornoj jedinici. Sa svoje 24 godine najmlađi je zastupnik. Magistar je ekonomije i bivši nogometaš. Prema podacima sa stranačkog webanije član užeg vodstva.

444086,444047,433290,443989