POREZNA UPRAVA ISTRAŽUJE

U Zagrebu i okolici otkrivena 42 sumnjiva bogataša

  • Autor: tportal.hr/Globus
  • Zadnja izmjena 28.03.2012 12:50
  • Objavljeno 28.03.2012 u 11:21
bogataš

bogataš

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U prva dva mjeseca ove godine Porezna uprava na području Zagreba i Zagrebačke županije otkrila je 42 sumnjiva bogataša koja će državi morati platiti čak 26,3 milijuna kuna poreza, piše Globus

Vrijednost te imovine koju je otkrila Porezna uprava, a na koju nije plaćen porez, iznosi vrtoglavih 96 milijuna kuna, a uglavnom se radi o imovini poput skupocjenih automobila i vrijednih nekretnina.

Poreznicima su za oko najviše zapeli oni građani koji bez ikakvih prijavljenih prihoda kupuju skupocjene automobile i nekretnine. Tako se na meti Porezne uprave našao i jedan Zagrepčanin rođen 1951. koji nema prijavljen nikakav dohodak, ali je prošle godine kupio dvije vile u Zagrebu čija je vrijednost 27,6 milijuna kuna.

Porezna uprava, doznaje Globus, istražuje i jednog bogataša rođenog 1949. koji je prošle godine kupio 18,5 milijuna kuna vrijednu vilu na Hvaru, iako je prijavljen kao porezni obveznik bez ikakvog dohotka. Prihoda navodno nema i jedan Zagrepčanin, rođen 1971, koji je lani kupio čak tri stana u Rijeci, a slična je situacija i sa sumnjivim bogatašem koji je prošle godine, bez prijavljenog dohotka, kupio 5,1 milijuna kuna vrijedno građevinsko zemljište kod Splita.

No, pozornost poreznika privukao je i jedan Zagrepčanin, rođen 1953, koji je, iako nema prijavljen dohodak, prošle godine kupio 421.990 kuna vrijedan Volvo T6 S80 od 224 kW.

Globusovi sugovornici pojasnili su da u Poreznoj upravi nemaju diskrecijsko pravo određivati koga će se istraživati, već je evidencijski sustav tako postavljen da automatski prepoznaje porezne obveznike čiji su prihodi u nesrazmjeru s imovinom. Nakon što porezni sustav identificira takve sumnjive porezne obveznike, oni se odmah pozivaju na razgovor kako bi objasnili kako su stekli novac za kupnju nekretnina ili automobila.

Do sada je na razgovor pozvano 2.000 poreznih obveznika, od kojih je 587 evidentirano u Zagrebu. Globusovi sugovornici kazali su i da se na tim razgovorima poreznici susreću sa zanimljivim objašnjenjima za stečeno bogatstvo. Najčešće objašnjenje je da je novac nasljedstvo od roditelja ili rođaka iz Austrije ili Amerike. Jedan poreznih obveznik pokušavao je Poreznu upravu uvjeriti da je 900.000 eura naslijedio od oca koji je taj novac uštedio, no poreznici su odmah utvrdili da je otac bio obični umirovljenik koji nikako nije mogao uštedjeti toliki novac.

Dosadašnji postupci pokazali su ipak da sumnjivi bogataši uglavnom nemaju dokaze da su imovinu stekli na legalan način, pa stoga moraju platiti i porez, ali i prekršajnu kaznu. Ukoliko pak Porezna uprava posumnja da je pri stjecanju imovine počinjeno i kazneno djelo, sumnjivim bogatašima prijeti i kazneni postupak koji će provesti DORH. Zasad, doznaje Globus, Porezna uprava nije inicirala kaznene prijave, no to ne znači da neće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi