'trgovačka većina'

Opet napeto u zagrebačkoj skupštini: Oporba srušila kvorum!

17.12.2018 u 14:12

Bionic
Reading

U nastavku 18. sjednice zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak je oporba oko 12,30 sati uspjela srušiti kvorum pa je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) proglasio prekid sjednice do 14.30 sati

Oporba je kvorum srušila kod glasovanja o točki "Prijedlog odluke o realizaciji gradskog projekta Blok Badel (Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova)".

Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) novinarima je izjavio da je vladajućima u tom trenutku nedostajao gradski zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić, pa je to oporba iskoristila i srušila kvorum.

"Na početku nastavka sjednice nismo mogli srušiti kvorum jer je nova većina došla na sjednicu. Međutim, s obzirom da je tanka većina, u jednom trenutku im je jedan zastupnik izašao, a bila je na dnevnom redu točka s kojom se ne slažemo, prijedlog odluke o realizaciji gradskog projekta Blok Badel (Vlaška - Šubićeva - Martićeva - Derenčinova), pa smo srušili kvorum. I tako će biti i sljedeće dvije godine", poručio je Tomašević.

  • +27
Sjednica Gradske skupštine 17.12. Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić ustvrdio je kako su danas u Gradskoj skupštini svjedočili jednom apsurdu. "Na svu sreću nije prošao prijedlog odluke o pokretanju pitanja ustavnosti Zakona o komunalnom gospodarstvu koji je pokrenuo gradonačelnik Bandić, dok je njegov Klub zastupnika u Saboru, čiji zastupnici se svakodnevno hvale kako im se povećava Klub, glasao za prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu", objasnio je Mišić.

Očito se ova trgovačka većina ne može čak ni dogovoriti jesu li zakoni koje njihovi zastupnici donose u Saboru uopće u skladu s Ustavom, pa pokušavaju preko Gradske skupštine progurati da o tome odlučuje Ustavni sud, kaže Mišić.