JEMEN

U zadnja 24 sata u sukobima 19 ubijenih

12.05.2011 u 22:19

Bionic
Reading

U zadnja 24 sata pripadnici snaga reda u Jemenu ubili su devetnaest prosvjednika neprijateljski orijentiranih prema dugogodišnijem predsjedniku Aliju Abdalahu Salehu, a SAD je oštro osudio nasilje te pozvao na hitan prijenos vlasti

U Bajdi, smještenoj oko 210 km jugoistočno od Sane, ubijena su tri prosvjednika pošto su iskidali fotografije predsjednika Saleha, na vlasti 33 godine. Na njih su pucali snajperisti smješteni na krovu zgrade Generalnog narodnog kongresa, stranke na vlasti.

U Taezu (oko 250 km južno od Sane) snage sigurnosti otvorile su vatru na prosvjednike, pri čemu su ih ranili više desetaka. Navečer su u istome gradu ubijena dvojica prosvjednika te jedan prosvjednik u Hodeidi i jedan u Damaru.

No siloviti su sukobi izbili i u Sani gdje su pripadnici snaga sigurnosti i pristaše režima pucali na nekoliko tisuća prosvjednika, pri čemu ih je smrtno stradalo 12, a ozlijeđeno ih je gotovo 230, izvijestili su iz mjesne bolnice. Prosvjednici su krenuli s Trga promjena, gdje su se utaborili od 21. veljače, prema sjedištu vlade. Policija je na njih počela pucati kad su se približili na oko 200 metara od zgrade.