'BILI SMO PRETUŽNI...'

Hrvatska manjina u Vojvodini prosvjeduje zbog ignorancije

30.04.2013 u 19:03

Bionic
Reading

Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji pozdravilo je u utorak, u izjavi za Radio televiziju Vojvodine (RTV), obnavljanje dobrosusjedskih odnosa Srbije i Hrvatske, ali je istodobno izrazilo ogorčenost što državnici dvije zemlje u taj proces ne uključuju predstavnike srpske i hrvatske manjine

U povodu posjeta potpredsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića Zagrebu ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i član Međudržavnoga povjerenstva Srbije i Hrvatske Tomislav Žigmanov je izjavio da su 'Hrvati u Vojvodini bili pretužni što nisu bili ni na koji način uključeni u razgovore državnika njihove domicilne i matične zemlje'. On ističe da to 'ponižava ali i šalje poruku da smo mi u srpsko-hrvatskim odnosima ponovno nebitna činjenica'.

I za predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petra Kuntića je neshvatljivo kako nitko od predstavnika vojvođanskih Hrvata nije bio uključen u pripremu posjeta Vučića Zagrebu, kako je to ranije bila praksa.

Ipak, on drži da svaki kontakt, susret i razgovor predstavnika Hrvatske i Srbije pozitivno djeluje na smanjivanje animoziteta prema hrvatskoj manjini u Srbiji, u kojoj oni spadaju u skupinu zajednica spram kojih postoji visoka etnička distanca većinskog naroda.

Kao rezultat posljednjega susreta državnika Srbije i Hrvatske Kuntić očekuje konačno rješavanje desetogodišnjega problema tiskanja udžbenika za učenike hrvatskih odjela u Vojvodini.

S druge strane, Žigmanov ocjenjuje da je pitanje udžbenika, koje se jedino, vezano uz manjinska pitanja, spominje u novinskim izvješćima sa sastanaka u Zagrebu, 'vrh ledenoga brijega' problema vojvođanskih Hrvata.

'Imamo problema s razmjernom zastupljenošću u državnim strukturama, nismo sudionici donošenja odluka ni na kojoj razini odlučivanja, imamo manju količinu novca za očuvanje kulture i identiteta uopće, postoje i slučajevi diskriminacije, itd. Drugim riječima, Hrvati u Vojvodini imaju daleko veći broj problema nego što spomenuto u razgovorima u Zagrebu', zaključio je Žigmanov.

Aleksandar Vučić
u ponedjeljak je boravio u Zagrebu gdje je tijekom cjelodnevnoga posjeta razgovarao s predsjednikom države i vlade, kao i ministricom vanjskih poslova RH.