KRIMINAL NA SMETLIŠTU

U Vojniću nestalo 850 kontejnera

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Fond za zaštitu okoliša sufinancirao je u Vojniću nabavku 2.100 novih spremnika za smeće. No redovitom godišnjom inventurom utvrđeno je da njih 850 nikad nije stiglo do Vojnića, već je završilo u privatnoj firmi iz Donje Zdenčine

Pod kojim je okolnostima 850 novih kontejnera za smeće umjesto u Općini Vojnić i njenom komunalnom poduzeću završilo u jednoj privatnoj firmi iz Donje Zdenčine? Ovo pitanje glavni je temelj kaznene prijave koju je protiv bivšeg vojnićkog načelnika, a danas HDZ-ovog vijećnika Nebojše Andrića, ovih dana podnijela nova vlast predvođena BožidaromTurnšekom, nakon što je tijekom godišnje inventure primijećen manjak uredno evidentirane imovine, piše Novi list
 
Državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prihvatio je 2007. godine zahtjev Općine Vojnić za sufinanciranje nabave opreme za prikupljanje komunalnog otpada. Nakon što je Fond prihvatio snositi osamdeset posto vrijednosti investicije, od tvrtke Terra EKO odabrane na javnom natječaju kupljeno je ukupno 2.100 različitih kontejnera – po tisuću zapremnine 120, odnosno 140 litara, te ostatak nešto većih otvorenih spremnika.

Konačna predaja novih kontejnera obavljena je, kako svjedoči primopredajni zapisnik, 12. svibnja prošle godine. No njih 850 i to uglavnom onih zapremine 240 litara, navodno nikada nije ni stiglo do Vojnića.

– Nakon što smo u inventuri vidjeli manjak, utvrdili smo da je 850 kontejnera vrijednih 330 tisuća kuna prebačeno u tvrtku 'Eko-flor plus' iz Donje Zdenčine. Bivši načelnik rekao mi je da su ti kontejneri samo prebačeni u Donju Zdenčinu na skladištenje.

No, kad sam nazvao direktora te firme, on mi je rekao da se ne radi ni o kakvom skladištenju te da on kontejnere ne može vratiti jer su oni stavljeni u upotrebu, priča donačelnik Dušan Vujić, dodajući da nigdje u arhivi ne postoji odluka Općinskog poglavarstva kojom bi se pravdalo prebacivanje kontejnera u Donju Zdenčinu. Stoga drži kako je Andrić odluku donio na svoju ruku.

Za nove čelnike Općine Vojnić je, uz nepostojanje pisanog traga odluke, indikativno još nešto. Za spornih 850 kontejnera tvrtka Terra EKO izdala je još 3. travnja 2008. posebnu otpremnicu te ih nije fakturirala zajedno s ostalima.

– Ne želimo prejudicirati zaključak što se iza svega ovoga krije. No morali smo stvar prijaviti policiji jer želimo zaštititi općinsku imovinu. Također smo i po zakonu dužni kod iventurnih manjkova prijaviti odgovornu osobu, zaključuje Vujić.

Nebojša Andrić tvrdi kako nikakve afere nema jer su kontejneri u »Eko flor plus« samo prevezeni na skladištenje.
– To su kontejneri koji su vlasništvo Općine Vojnić i koji su bili predviđeni za reciklažno dvorište što se trebalo otvoriti na odlagalištu Kokirevo. Tamo čekaju dok se to ne otvori, tvrdi Andrić, dodajući da je ova prijava rezultat predizborne kampanje i pokušaja da ga se prikaže kao lopova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi