buka u komunikacijskom kanalu

U Veneciji pljušte optužbe tko je kriv što nije pokrenut sustav obrane od poplava

09.12.2020 u 18:25

Bionic
Reading

Razina poplavnih voda koje su pogodile Veneciju u srijedu je pala, no u tom gradu u laguni ne prestaju međusobna optuživanja vezana uz kašnjenje odluke o pokretanju novog i dugoočekivanog sustava barijera za obranu od visokih plima i poplava.

Sustav obrane protiv poplava, poznat kao MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico ili Eksperimentalni elektromehanički modul), kojeg čini 78 jarko žutih barijera, aktiviran je tek u srijedu ujutro, nakon što dan ranije, kada je cijela Italija bila na udaru olujnog nevremena, sustav nije bio u upotrebi.

MOSE nije bio operabilan u trenutku kada je razina vode u gradu u utorak poslijepodne dosegla 138 centimetara te su poplavljene brojne znamenitosti, uključujući i Trg sv. Marka.

Sustav od 78 barijera postavljen je na tri pritoka u glavnu gradsku lagunu i trebao bi zadržati nadiranje vode i zaštititi grad.

Za odgađanje aktiviranja sustava je navodno je kriva buka u komunikacijskom kanalu. Naime, odluka o podizanju brana je na povjerenici Elisabetti Spitz, koju je postavila vlada u Rimu, dok gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro smatra da je grad taj koji bi trebao donositi odluku o aktiviranju MOSE-a.

"Danas smo vidjeli da bi grad trebao donositi takvu odluku", rekao je Brugnaro. Tvrdi da bi gradonačelniku trebalo biti dozvoljeno da procijeni stanje jer je i sam vrlo dobro upoznat s problemom venecijanske luke.

MOSE se u pravilu aktivira tek kada se predviđa podizanje razine vode od 130 centimetara iznad uobičajene razine. U utorak se prognozirao porast vode od 125 cm, no snažan vjetar je podigao velike valove te je razina dosegla 140 cm iznad normale.

  • +5
Venecija pod vodom Izvor: EPA / Autor: ANDREA MEROLA

Tada je bilo prekasno jer se MOSE mora pokrenuti 48 sati prije. "Ne radi se o tome da samo pritisnete tipku", kazala je za Corriere della Sera Spitz. Brugnaro je kazao kako bi možda trebalo pokrenuti sustav pri nižim razinama voda.

Vlasnici prodavaonica u Veneciji, uvelike pogođeni pandemijom koronavirusa, dodatno su iznervirani propustom u zaštiti grada od poplava.

Luca Zaia, predsjednik regije Veneto, kazao je kako bi štete mogle dosegnuti 500 milijuna eura.

MOSE, čije je stavljanje u funkciju bilo dugo odgađano, prvi put je upotrijebljen u listopadu i uspješno je obranio Veneciju od visoke plime i donio olakšanje gradu u laguni koji godinama trpi poplave.

Od nedjelje je dvaput obranio grad od visoke plime.

Rad na MOSE-u počeo je prije punih 17 godina, a planiran je nekoliko desetljeća. Projekt je koštao gotovo šest milijardi eura.

Osmišljen 1984., projekt MOSE je trebao proraditi 2011., ali je bio popraćen tipičnim talijanskim boljkama, korupcijom, premašivanjem troškova i kašnjenjima. Konačno je isproban u srpnju i inženjeri su ocijenili da je spreman za upotrebu.