koronavirus

U Varaždinu od pet zaraženih, četvero sa slabim simptomima, jedan bez simptoma

17.03.2020 u 15:19

Bionic
Reading

U Varaždinskoj županiji i dalje je pet osoba zaraženih koronavirusom - četiri imaju slabo izražene simptome, a jedna je bez simptoma, poručili su u utorak iz Županijskog stožera Civilne zaštite dodavši kako im Nacionalni stožer još nije odgovorio na jučer zatraženu suglasnost za pooštravanje mjera ograničenja rada

'Od zaraženih osoba više nema simptome, ali je nalaz još uvijek pozitivan. Pod nadzorom je oko 500 osoba s područja Varaždinske županije s rješenjem o samoizolaciji', rekao je na konferenciji za novinare načelnika Županijskog stožera Robert Vugrin.

Razlog zbog kojeg se broj ne povećava je, ističe, to što je došlo do minimalizacije prelaska osoba preko graničnih prijelaza, a u samoj Županiji nema novih pozitivnih na koronavirus.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite je dodao da još nisu zaprimili nikakvu povratnu informaciju na zahtjev za suglasnost novih mjera te da to znači da trenutno još uvijek nema novih ograničenja rada.

Vrijeme je za uvođenje dodatnih mjera

'No za očekivati je, prema najavama, da će s nacionalne razine uskoro biti komuniciran novi paket mjera vezan uz sprječavanje širenja koronavirusa. Naš stav je bio jasan, a i dalje smatramo da je vrijeme za uvođenje dodatnih mjera', rekao je Vugrin.

Na novinarski upit postoje li 'dvostruka mjerila' Nacionalnog stožera s obzirom na dopuštenje Istarskoj županiji za pooštravanje mjera, Vugrin je odgovorio da su neka područja poput Istre više izložena ali i da je Varaždinska županija s većom razinom izloženosti zbog blizine i tranzita preko Slovenije i Austrije te da su zato i predložili strože mjere zaštite.

Najavio je i da će od srijede biti otvorena izdvojena ambulanta u sklopu Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu koja će obrađivati ljude koji sumnjaju da imaju simptome koronavirusa.

'Planiramo početak rada od sutra od 7 sati, a radit će 24 sata. Kao i kod svih ostalih ambulanti i ovdje vrijedi da je potrebno prethodno uspostaviti telefonski kontakt na broj 099/893-1452', naglasio je načelnik Županijskog stožera.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije uspostavio je brojeve telefona za informiranje građana o koronavirusu, 099/252-9495 i 042/653-178, od 8 do 20 sati.