vrije u ogranku

U utrku za šefa zagrebačkog SDP-a ulaze Aleksandra Kolarić i Alen Čičak?

08.09.2017 u 14:30

Bionic
Reading

Nakon Dominika Etlingera i Gordana Marasa, koji su najavili da će se kandidirati za šefa zagrebačkog SDP-a, u utrku bi ih mogli ući i - Aleksandra Kolarić i Alen Čičak. No, kada će do izbora doći, još nije jasno

Iako se već nekoliko mjeseci spekulira da će ponovno vraćena u stranku Aleksandra Kolarić u utrku za čelno mjesto zagrebačkog SDP-a, priče je ovih dana 'podgrijala' svojim statusom na Facebooku.

'Lagano donosim odluke u svojem profesionalnom i javnom životu. Ali dogodi se neki puta situacija da mi je teško odlučiti. Sada sam u takvoj jednoj situaciji. Neke odluke nisu jednostavne. A još manje lagane. Što je neizvjesniji ishod, to je odluka teža. Što je jasnije da postoji samo jedno odgovorno rješenje, to je odluka teža. Što je više igre, ega i moći u priču uključeno, to je odluka teža. Što je više na vagi, kako u slučaju pobjede tako i u slučaju poraza, to je odluka teža. Nekako me hoće karma da mi život donosi takve teške odluke s visokom količinom neizvjesnosti u njima. Nemam puno vremena za donijeti odluku, dva ili tri dana. Ali niti više vremena za donošenje odluke ne bi ništa promijenilo. Odgovornost i posljedice i dalje su iste. Savjet koji bih sama sebi dala u ovoj situaciji je: Hic Rhodus, hic salta!', napisala je Kolarić na Facebooku.

Mnogi u tome vidjeli najavu da će za par dana objaviti da se namjerava kandidirati za šeficu zagrebačkog SDP-a, no ona zasad to ne želi potvrditi.

REZERVA S TREŠNJEVKE

Ostojić odustaje o kandidature, umjesto njega stiže Hrestak?

Iako se spekuliralo kako se za šefa zagrebačkog SDP-a namjerava kandidirati i potpredsjednik stranke Rajko Ostojić, posljednjih dana u stranačkim krugovima može se čuti da je on od toga odustao. Izvor blizak Ostojiću za Jutarnji list potvrdio je mogućnost da Ostojić odustane od kandidature jer se 'protivi dupliranju funkcija'. Ostojića se u medijskim napisima spominjalo kao Bernardićeva kandidata, no posljednjih dana se šuška da bi taj kandidat mogao biti Denis Hrestak, šef SDP-a Trešnjevka-jug.

Među kandidatima bi se mogao naći i Alen Čičak, o čijem se ulasku u utrku također spekulira.

Čičak je za vrijeme SDP-ove Vlade bio zamjenik predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), ali i čovjek blizak bivšem šefu SDP-a Zoranu Milanoviću. Bio je i svojedobno predsjednik SDP-ova ogranka Kozari puta, a danas radi u privatnom sektoru kao odvjetnik.

Čičak o svojoj kandidaturi nije želio govoriti, no jasno je na svom Facebooku dao do znanja što misli u stanju u zagrebačkom SDP-u.

'Izbacivanje našeg stranačkog kolege Petra Kriste iz stranke je jedna od najmračnijih epizoda u povijesti SDP-a. Sramotni obračun s kolegom Kristom govori u prilog činjenici da stvari u zagrebačkom SDP-u duboko ne funkcioniraju i ovakav postupak nije samo sramota rukovodstva MO SDP Črnomerec već cjelokupnog rukovodstva u SDP-a u Zagrebu. Vrijeme je za promjene, vrijeme je za nove ljude, a jedan od njih je i kolega Kriste. Samo novi ljudi SDP u Zagrebu mogu ponovno učiniti bitnim i samo s novim ljudima će prestati ovakva sramotna praksa razračunavanja s neistomišljenicima', napisao je Čičak.

Izbacivanje Petra Kriste iz stranke ovih je dana diglo na noge dio zagrebačkih SDP-ovaca. Radi se o mladom SDP-ovcu iz ogranka na Črnomercu koji je iz stranke izbačen 'nanošenja znatne političke štete SDP-u Črnomerec, ali i SDP-u u Zagrebu'.

'On je uoči izbora odbio biti na listi za vijeće gradske četvrti te je ucjenjivao vodstvo ogranka i govorio da će nas rušiti ako ga ne stavimo na ulazno mjesto na listi. Uz to nije ništa radio u kampanji, a nakon izbora u medijima i na društvenim mrežama iznosio je neistinite podatke o rezultatim izbora. Osim toga, zloupotrijebio je ukradenu bazu podatka s brojevima i mailovima članova. U interesu je SDP-a da osvojimo vlast, a onda vas netko blati, i to netko iz vaše vlastite stranke', kaže za tportal predsjednica SDP-a Črnomerec Tamara Čubretović.

No, neki od naših izvora kažu da je Kriste izbačen kao bi ga se onemogućilo u kandidaturi u ogranku na Črnomercu, no Čubretović to demantira i kaže da je Kriste svoju kandidaturu najavio tek dva tjedna nakon što je protiv njega pokrenut postupak.

'Petar je samo članovima poslao mail kao odgovor na mail predsjednice SDP-a Črnomerec Tamare Čubretović', kaže nam naš izvor iz SDP-a.

U tom mailu Kriste je kritizirao ponašanje šefice ogranka i progovorio o rezultatima na lokalnim izborima u Zagrebu, stoga neki njegovo izbacivanje vide kao obračun tzv. Bernardićeve struje s oponentima.

Kako doznajemo, u zagrebačkom SDP-u tijekom ljeta postavilo se i pitanje sankcija protiv Dominika Etlingera. O tome je, potvrdili su nam neki članovi zagrebačkog SDP-a, u srpnju raspravljalo i Predsjedništvo zagrebačkog ogranka, no zaključeno je da se odluka o eventualnim sankcijama prepusti Etlingerovoj mjesnoj organizaciji Novi Zagreb - istok.

Etlingeru je zamjerena, prepričavaju nam neki članovi Predsjedništva, najava njegove kandidature, a neki su smatrali da bivši tajnik zagrebačkog SDP-a svojim izjavama šteti stranci. Etlingerov mjesni odbor zasad po tom pitanju nije raspravljao.

  • +9
Glavni odbor SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Damjan Tadic / CROPIX