toplinski udar

U utorak temperature do 40°C, evo gdje će biti najopasnije

18.07.2023 u 07:10

Bionic
Reading

Izdana su brojna upozorenja. U crvenom su kninska, riječka, dubrovačka i splitska regija. I u ostalim regijama izdani su meteoalarmi, ali ne samo zbog vrućina. Tako se za zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju upozorava na lokalno moguće izraženije pljuskove s grmljavinom

Najopasnije vrijeme bit će u kninskoj regiji, u kojoj bi temperature mogle biti i više od 38 stupnjeva Celzijevih. U ostale tri regije pod crvenim alarmom očekuju se temperature veće od 34 stupnja.

Narančasti alarm zbog visokih temperatura oglašen je za osječku regiju dok su zagrebačka, karlovačka i gospićka pod žutim meteoalarmom. Za sve tri regije žuti alarm je upaljen i zbog mogućeg nevremena, ponajprije uz granicu sa Slovenijom kasno poslijepodne te osobito navečer. Vjerojatnost grmljavine je 30-60 posto.

U utorak će biti pretežno sunčano i vruće, mjestimice i vrlo vruće. Uz više oblaka poslijepodne i navečer u gorju i središnjoj Hrvatskoj mogući su lokalni pljuskovi. Vjetar na kopnu uglavnom slab.

Na Jadranu umjeren jugozapadnjak, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak, a ujutro na sjevernom dijelu mjestimice jaka bura. Najviša dnevna temperatura na kopnu većinom između 30 i 35, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 35 do 39 °C.

U unutrašnjosti djelomice sunčano, a kasno poslijepodne te osobito navečer i u noći na četvrtak jače pogoršanje s pljuskovima i grmljavinom, mjestimice i izraženijim.

U Dalmaciji i dalje vedro dok su na sjevernom Jadranu navečer mogući lokalni pljuskovi. Puhat će jugozapadnjak, na moru i jugo, a poslijepodne će u unutrašnjosti naglo okrenuti na vrlo jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar uz osjetno osvježenje. Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 22, na Jadranu od 24 do 28 °C, a najviša dnevna uglavnom između 31 i 36 °C.

  • +27
Vrućina na splitskim ulicama Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL