štrajk u zagrebu

U tijeku pregovori Čistoće i sindikalnih povjerenika; Vić najavio sankcije: Ovo se otelo kontroli

24.01.2023 u 12:14

Bionic
Reading

U tijeku su pregovori sindikalnih povjerenika i Uprave Čistoće, a Zagrebački holding najavio je obraćanje javnosti, dok već drugi dan traje štrajk radnika Čistoće koji ne izlaze na teren i ne skupljaju otpad

Radnici i dalje borave ispred zgrade zagrebačke Čistoće u Radničkoj, a trenutno su u tijeku pregovori sindikalnih povjerenika i podružnice Čistoće te se poslije pregovora očekuju daljnje izjave.

Uskoro počinje i konferencija za medije Uprave Zagrebačkog holdinga u Vukovarskoj, a predsjednica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak također je najavila konferenciju za novinare nakon Holdingove presice.

Vić: Ovo se otelo kontroli

Kada će početi prikupljanje otpada, ne zna ni direktor Čistoće Davor Vić te je u emisiji Radio Sljemena 'Gradska posla' najavio sankcije za štrajkaše.

'Ovdje se radi o nelegalnom štrajku i imamo mogućnost sankcionirati radnike. U situaciji smo da smo ucijenjeni, mi ćemo donijeti odluku sukladno tomu', poručio je Vić za HRT.

Radnici su postavili jedanaest zahtjeva koji uključuju povećanje osnovice za minimalno 12 posto, stalni dodatak u iznosu od 200 eura i sistematizaciju u roku od 30 dana.

Također traže i besplatni kod 95 i kartice vozača, osiguran stopostotni vanjski prijevoz, donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija, povećanje koeficijenata I. grupe složenosti poslova na 1,80 i povećanje koeficijenata II. grupe složenosti poslova na 2,40 kod vozača.

Među zahtjevima su i maksimalni dodatak na otežane uvjete rada, HTZ opremu te besplatni parking.

  • +9
Radnici u štrajku, smeće na ulicama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL
  • +6
Radnici zagrebačke Čistoće nastavljaju štrajk Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL