POZIV U POMOĆ

U tajnosti se dogovara evakuacija 24 Hrvata iz Gaze, ovo su detalji

22.10.2023 u 20:05

Bionic
Reading

Dvadeset i četvero hrvatskih državljana spremno je na evakuaciju iz Gaze. Sve se odvija u najvećoj tajnosti

Kako doznaje RTL, diplomatskim kanalima stigao je signal da bi se uskoro mogla otvoriti granica s Egiptom. Na spas čekaju i hrvatski državljani, a danas je stigao još jedan poziv u pomoć.

Tomislav Bošnjak, veleposlanik Hrvatske u Egiptu, kaže da im se danas popodne javila dvadeset i četvrta hrvatska državljanka. 'Nemamo kontakt s tom osobom, nego je to posredno. Zato nismo još uvijek sigurni da se radi o pravom slučaju i o pravoj osobi, ali moglo bi biti', rekao je.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kairu pokušalo je s njima stupiti u kontakt, no telefonske linije su prekinute.

Evakuacija iz Kiryat Shmone (ilustrativna galerija) Izvor: EPA / Autor: ABED AL HASHLAMOUN

'Posredno doznajemo za jednu skupinu, koja se sastoji od šestero djece i jedne žene, da su u relativno dobrom stanju, jedino što su zabrinuti i ta anksioznost je nešto što mi ne možemo pomoći. Ali što se fizičkog stanja tiče koliko doznajemo je da su u dobrom stanju"', ističe veleposlanik Bošnjak.

Tonći Prodan, stručnjak za sigurnost, kaže kako je za ovakvu operaciju potrebna suglasnost obiju sukobljenih strana.'Jako su bitni obavještajni podaci, zatim izviđanje, tu se štite kolone ili konvoji koji se uspostave, postoje zaštitnice. Dakle, postoji cijeli kompleksni mehanizam zaštite i naravno tu ne postoje 100 posto garancije jer rat je, ima puno kolateralnih žrtava', kaže Prodan.