Grabar-Kitarović u središnjoj Bosni

'U svim razgovorima s međunarodnim dužnosnicima lobirala sam za jednakopravnost Hrvata u BiH'

27.11.2019 u 21:53

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za novi predsjednički mandat, zauzela se u srijedu tijekom posjeta središnjoj Bosni za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju čime bi Hrvati iz dvije države živjeli u Uniji bez granica, te je najavila nastavak potpore za njihov opstanak u BiH.

Prva postaja predsjedničina posjeta središnjoj Bosni bilo je mjesto Skopaljska Gračanica nedaleko od Bugojna iz kojega su Hrvati prognani za vrijeme hrvatsko-bošnjačkoga rata. Tamo ju je dočekalo više tisuća Hrvata iz Bugojna i Uskoplja, te ju je tamošnji župnik i dekan Bugojanskog dekanata Tadija Ivoš pozvao da se obrati okupljenima u crkvi, u koju su ušli zbog hladnoga vremena.

Izrazila je očekivanje da će Hrvati u Bosni i Hercegovine opstati uz potporu Hrvatske te da će BiH uskoro postati članica Europske unije.

„Zalažem se čvrsto za europsku budućnost BiH jer ćemo onda opet živjeti zajedno bez granica među nama“, rekla je kandidatkinja HDZ-a praćena bučnim pljeskom okupljenih.

Podsjetila je kako je u svom dosadašnjem mandatu u svim razgovorima s međunarodnim dužnosnicima lobirala za jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata.

„Nema toga razgovora s međunarodnim dužnosnicima gdje ne govorim o vama Hrvatima, i gdje ne govorim o potrebi da Hrvati moraju birati svoje političke predstavnike i biti jednakopravni u svakom pogledu s druga dva naroda. Dolazim danas s čvrstom porukom da je Hrvatska uz vas, da će Hrvatska stajati uz vas i da će Hrvatska boriti za vaša prava kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH“, poručila je Grabar-Kitarović.

Izrazila je zadovoljstvo što ju je dočekao i veliki broj djece i mladih u središnjoj Bosni te je najavila nastavak potpore bosanskohercegovačkim Hrvatima.

„Nadam se da će ovi mladi ostati ovdje. To ostaje naša trajna dužnost i obveza“, rekla je.

Župnik Tadija Ivoš rekao je kako je Hrvatska pomogla u očuvanju dostojanstva hrvatskoga čovjeka u BiH, te izrazio očekivanje da će se ta potpora nastaviti. Veliki broj Hrvata odselio se zbog ekonomskih razloga, nesigurnosti, te nestabilnosti s područja središnje Bosne.

U posljednjih deset godina broj Hrvata Skopaljske Gračanice se sa 930 smanjio na 630. Od prijeratnih oko 15.000 Hrvata u Bugojnu danas ih tamo živi tek nekoliko tisuća. Nakon Skopaljske Gračanice, Grabar-Kitarović posjetila je Vitez gdje je nazočila predstavi “Šmizle” u izvedbi Gradskog kazališta mladih “Vitez”, te se družila s građanima i tamošnjim hrvatskim predstavnicima.