NE BOJE SE ŠVEĐANA

U susjedstvu Ikee otvara se Emmezeta

13.08.2014 u 15:57

Bionic
Reading

Neposredno uoči otvaranja robne kuće Ikea, glavni konkurent švedskog trgovačkog diva, Grupa Steinhoff, najavio je otvaranje trgovačkog centra Emmezeta u neposrednom susjedstvu

Grupa Steinhoff, vlasnik Emmezete i Kike, spremno dočekuje otvaranje Ikeine robne kuće. Nakon što su odlučili povući brend Kika iz istočnog djela Zagreba, na istom mjestu na Žitnjaku 19. kolovoza otvorit će trgovački centar Emmezeta. U Steinhoffu su procijenili da će se Emmezeta sa svojim asortimanom više baziranim na bijeloj tehnici i potrošačkoj elektronici nego na namještaju bolje od Kike nositi s moćnim švedskim konkurentom.

Za razliku od Kike koja već godinama u hrvatskoj gomila gubitke, Emmezeta posluje pozitivno, unatoč padu prihoda. U prošloj godini tvrtka Filba pod čijim imenom se vodi poslovanje trgovačkih centara Emmezeta u Zagrebu, Splitu i Osijeku ostvarila je 395,8 milijuna kuna prihoda (5,44 posto manje nego 2012). U istom razdoblju dobit je povećala za 27,6 posto na 13,9 milijuna kuna.

Nakon rebrendiranja Kika dućana na Žitnjaku, tijekom jeseni novo ruho dobit će i Kika centri u Rijeci, Slavonskom Brodu i na Jankomiru. Time brend Kika izlazi sa hrvatskog tržišta i kompletno poslovanje nastavlja se pod brendom Emmezeta.

Grupa Steinhoff, glavni konkurent Ikee na svjetskom tržištu prošle godine je kupila austrijsku grupaciju Kika - Leiner, a 2011. su preuzeli Emmezetu.