pravosudna reforma

U Srbiji završen referendum o promjeni Ustava, izlaznost je puno manja od očekivane

16.01.2022 u 22:35

Bionic
Reading

Referendum o ustavnim promjenama u svrhu provedbe pravosudne reforme i usklađivanja domaćeg s europskim zakonodavstvom završen je u nedjelju u Srbiji zatvaranjem biračkih mjesta u 20 sati, a izlaznost je osjetno manja od očekivane

Prema izvješću Republičkog izbornog povjrerenstva (RIK) po presjeku od 18 sati na referendum je izišlo 25,25 posto od oko 6,51 milijun birača.

Nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) ima podatke do 19 sati i tvrdi da je glasalo 27,6 posto upisanih birača.

Ta organizacija akreditirani je domaći promatrač i s više od 800 aktivista pratila je proces glasanja o promjeni Ustava.

Prema službenim procjenama RIK-a, prognozirana izlaznost je od 31 do 33 posto, a prvi preliminarni službeni podaci o izlaznosti očekuju se poslije 22 sata.

Do kraja večeri očekuju se i odvojene tiskovne konferencije vladajućih naprednjaka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i socijalista (SPS) predsjednika parlamenta Ivice Dačića, Vučićevog ključnog koalicijskog partnera.

Građani su danas s "da" ili "ne" odgovarali na pitanje: „Jeste li za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije“, a uvjet za uspjeh referenduma nije bila obveza da na glasanje iziđe više od 50 posto upisanih s pravom glasa.

Promjene Ustava trebale bi ojačati neovisnost i učinkovitost sudske vlasti, a međunarodna zajednica i Bruxelles ga vide kao "ključni korak" u eurointegracijskom procesu.