ZABORAVILE GA INSTITUCIJE

U Srbiji organiziraju donatorske večeri za Kapetana Dragana

11.12.2015 u 08:50

Bionic
Reading

Predstojećih dana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, u organizaciji Stojimira Lazarevića Šoleta, vlasnika Radija Reciklaža – Patriotskog radija Srbija Srbima, održat će se donatorske večeri za pomoć Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, koji se nalazi u splitskom zatvoru zbog optužbi za ratne zločine nad civilima i zarobljenim pripadnicima hrvatske vojske i policije

Inicijator donatorskih večeri Stojimir Lazarević Šole izjavio je proteklog vikenda za srbijanski tabloid Alo da su donatorske večeri prilika za to da se za Dragana Vasiljkovića prikupi novac jer je on, kako je istaknuo vlasnik radija, zaboravljen od srbijanskih institucija.

‘Kep je zatočen u hrvatskom zatvoru poznatom po iživljavanju ustaša nad Srbima od 1991. do 1995. On je zaboravljen od svih naših službenih institucija i mi smo odlučili skromnim prilozima pomoći mu da prebrodi trenutnu golgotu i omogućiti mu neophodna sredstva kako bismo mu makar malo ublažili patnju. Dosta ljudi je zainteresirano i sva prikupljena sredstva predat ćemo njegovoj pravnoj zastupnici, a ona će ih onda proslijediti njemu’ kazao je za Alo Lazarević, čiji se radio reklamira pod geslom ‘Nema nazad, nema stani, samo naprijed, srpstvo brani!’.

Nakon što je Lazarević najavio donatorske večeri oglasio se i Savo Štrbac, predsjednik Dokumentacijskog centra Veritas, izjavivši da je Vasiljković rekorder u svijetu po trajanju ekstradicijskog postupka. ‘Za sve vrijeme koliko je on tamo ništa se nije postiglo - optužnica nije gotova, u tijeku je saslušavanje svjedoka; izgleda da nisu imali vremena’, kazao je Štrbac, dodajući kako je Vasiljković izoliran jer mu je onemogućena komunikacija.
Oglasila se i Vasiljkovićeva odvjetnica Slađana Čanković, no nije željela komentirati Štrpčeve navode, naglasivši da se njezin branjenik ne žali na uvjete u zatvoru te da je psihički stabilan.

 
Ukoliko Radio Reciklaža prikupi novac na donatorskim večerima, Vasiljković će moći raspolagati njime prema zatvorskom pravilniku koji nalaže da se on uplaćuje na račun zatvora koji služi za polog novca pritvorenika, a Vasiljković ga može koristiti za nabavu potrepština u zatvorskoj trgovini. Mediji su nedavno objavili da je optuženi za ratne zločine već nabavio ventilator i televizor za ćeliju u kojoj iz sigurnosnih razloga boravi sam.

Podsjetimo, Vasiljković je izručen Hrvatskoj u srpnju ove godine jer ga splitsko tužiteljstvo sumnjiči da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Sumnja se i da je Kapetan Dragan tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom tog napada su, prema sumnjama tužiteljstva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina te ubijeni i ranjeni civili, od kojih i strani novinar.

Naknadno je šibensko Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo zahtjev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. do početka 1992. na području Knina.

Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rješenjem Vrhovnog suda od rujna 2010. određeno da se postupak premjesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sjedišta u kojima se prema Zakonu o kaznenom postupku procesuiraju ratni zločini. Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. i od tada se nalazio u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010., nakon čega je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen.

Australska vlada tek je u studenom 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj, a poslije višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005. Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka suprotnih Ženevskoj konvenciji.