ZEMLJA S NAJVIŠE OBOLJELIH U EUROPI

U Španjolskoj se produžuje izvanredno stanje, povratak u normalu za dva mjeseca

28.04.2020 u 20:20

Bionic
Reading

Premda je u Španjolskoj u utorak broj novooboljelih od koronavirusa porastao 0,6 posto, što je najmanja dnevna stopa od izbijanja pandemije, premijer Pedro Sánchez je najavio produženje izvanrednog stanja do 25. svibnja i poručio kako će se zemlja vratiti u 'novo normalno stanje' krajem lipnja.

'Zatražit ću (od parlamenta) produženje izvanrednog stanja za dodatnih petnaest dana kako bismo definitivno prešli u novu fazu', rekao je Sánchez u televizijskom obraćanju nakon sastanka s ministrima.

Španjolska je s 210.773 inficiranih stanovnika zemlja s najviše oboljelih u Europi. Vlada je 14. ožujka uvela jedne od najstrožih mjera na kontinentu a izvanredno stanje je produžila do 10. svibnja.

Oko 47 milijuna stanovnika već je mjesec i pol dana zatvoreno u svojim stanovima pa je širenje virusa usporeno. Posljednja tri dana dnevna stopa novooboljelih je ispod jedan posto.

Od nedjelje je dopušten izlazak djeci na sat vremena u pratnji odrasle osobe. Stanovnici smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi kratko prošetali psa ispred zgrade. Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevini.

'Ovo je izuzetno zarazan virus pa ako se želimo što prije vratiti na slobodne javne prostore moramo se držati uspostavljenih mjera. Zahvaljujući ovim mjerama dnevno širenje infekcije je palo s 35 posto na sadašnjih 0,6 posto', rekao je Sánchez.

'Trenutno razmatramo ublažavanje mjera. Ono će se odvijati postepeno', dodao je. Ublažavanje mjera provodit će se različitom brzinom u 17 autonomnih pokrajina ovisno o situaciju u njima.

'Idući vikend će u čitavoj Španjolskoj biti dopušten izlazak za individualnu fizičku aktivnost i šetnju (na sat vremena)', najavio je premijer. Vlada ukidanje mjera namjerava provesti u četiri faze, a svaka bi trajala oko dva tjedna.

Španjolska će 4. svibnja i dalje biti u početnoj nultoj fazi, a neki Kanarski i Balearski otoci bi zbog malog broja zaraženih osoba mogli prijeći u fazu 1 koja uključuje otvaranje malih trgovina pod strogom kontrolom i slobodnije kretanje stanovnika ali prema određenom rasporedu.

U ponedjeljak 11. svibnja bi čitava Španjolska mogla biti u toj fazi ako to odobri zdravstvena služba na temelju podataka o zarazi. Tijekom svibnja i lipnja bi Španjolska trebala proći sve faze ublažavanja mjera.

'Krajem lipnja bismo ušli u novu normalu bude li epidemija pod kontrolom', poručio je Sánchez.

U utorak je preminula 301 osoba, što je 30 manje nego prethodnog dana, pa je ukupni broj žrtava dosegnuo 23.822. Najteži dan je bio 2.travnja kada je u jednom danu život izgubilo 950 pacijenata, no od tada se broj smrtnih slučajeva smanjuje. Španjolska ima najviše žrtava nakon SAD-a i Italije.