NASTAVLJAJU U AUSTRIJU

U Sloveniju ušlo 2.700 izbjeglica, nitko nije zatražio azil

17.10.2015 u 21:39

Bionic
Reading

Preko tri granična prijelaza u subotu je u Sloveniju iz Hrvatske ušlo ukupno 2.700 migranata, potvrdili su slovenski policijski izvori koji navode da se u noćnim satima ne očekuje dolazak novih autobusa iz istočne Hrvatske, a nitko dosad u Sloveniji nije zatražio azil.

Nijedan od prispjelih migranata do sada nije zatražio azil u Sloveniji, gdje se samo registriraju, odnosno navode ime i prezime, državljanstvo i zemlju u koju žele ići, te na kraće vrijeme upućuju u prihvatne centre da se odmore i okrijepe, a onda nastavljaju put prema Austriji.

Većina izbjegličkog vala je upućena prema prihvatnom centru Šentilj blizu granice s Austrijom, a najveći dio ih je već napustio Sloveniju pješice kod Šentilja, te prihvaćen u susjednom austrijskom Spielfeldu, u zajedničkoj organizaciji slovenskih i austrijskih vlasti, djelatnika UNHCR-a i Crvenog križa, iako i u Šentilju imaju na raspolaganju mjesta za spavanje u kojima se u grijanim šatorima nalazi 2.000 sklopivih montažnih postelja.

Slovenska policija koja koordinira akciju navodi da će Slovenija i idućih dana moći kontrolirati situaciju i dnevno primati najviše 2.500 migranata koji dolaze iz Hrvatske iako je vlada donijela odluku za svaki slučaj po kojoj se u logističke svrhe na granici u pomoć policiji može uključiti vojska.

Primanje migranata u Sloveniju bit će ovisno od propusnosti Austrije za migrante i buduće politike Njemačke prema izbjeglicama i migrantima, pa će izbjeglice iz za sutra najavljenog vlaka koji bi iz Hrvatske trebao doći na granicu sa Slovenijom morati pričekati dok se ne isprazne prihvatni centri.

Međunarodni promet vlakovima s Hrvatskom i dalje će biti zaustavljen jer Slovenija stvari želi održati pod kontrolom, a slovenska policija u stalnom je kontaktu sa susjednim državama, pa i s hrvatskom policijom i ne vjeruje da će migranti dolaziti nekontrolirano, izjavio je Boštjan Šefic, državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova koji koordinira cjelokupnu akciju prihvata izbjeglica.

Premijer Miro Cerar popodne je na konferenciji za novinare naglasio da Slovenija ne želi stvaranje zidova u Europi zbog migrantske krize, odbacivši sugestije dijela opozicije da bi i Slovenija po uzoru na Mađarsku morala zatvoriti svoju granicu prema Hrvatskoj, ali je upozorio da će se protok izbjeglica određivati temeljem dnevne situacije, u ovisnosti od postupaka Austrije i Njemačke.