prijevremeno glasovanje

Pahor pozvao slovenske birače da biraju onoga tko će brinuti o jedinstvu zemlje

20.10.2022 u 14:55

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor u četvrtak je u Ljubljani sudjelovao na prijevremenom glasanju za predsjedničke izbore te je pozvao birače da u nedjelju izaberu kandidata koji će brinuti o jedinstvu zemlje, dobrim odnosima u regiji i međunarodnom ugledu

Pahor je pozvao građane da izađu na izbore bez obzira na to za koga će glasati. Istaknuo je kako je posao predsjednika važan te da ga treba obavljati netko tko ima volje i strasti za tu funkciju.

Predsjednik ima malo zakonskih ovlasti, no ima posebnu moć, istaknuo je Pahor ukazavši na njegovo ujedinjujuće djelovanje i doprinos toleranciji u društvu.

"U vremenu koje je pred nama trebat će nam jedinstvena i snažna nacionalna i građanska zajednica", kazao je, dodavši da ljudi toga trebaju biti svjesni kada daju podršku.

Vremena koja dolaze, posebno zbog rata u Ukrajini, neće biti normalna, upozorio je slovenski predsjednik. Stoga je važno da predsjednik brine o jedinstvu Slovenije, daje joj snagu, poziva na toleranciju i suživot, a istovremeno teži dobrim odnosima sa zemljama u regiji i brine o ugledu Slovenije u Europi i svijetu, istaknuo je.

Pahor, kojemu drugi mandat istječe u prosincu i više se ne može kandidirati, rekao je da od budućeg predsjednika očekuje očitovanje o tome za što će se zalagati. Podsjetio je da se on sam obvezao na to da bude predsjednik svih, da djeluje ujedinjujuće i ima inicijativu u regiji.

Slovenija u nedjelju bira novog predsjednika na sedmim predsjedničkim izborima od samostalnosti zemlje.