nova opasnost

U Sloveniji narančasti alarm, stiže nova oluja, ne mogu predvidjeti gdje će udariti

22.07.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Slovenska agencija za okoliš (Arso) u subotu je za područje cijele Slovenije, u vremenu između 14 i 23 sata, izdala narančasto upozorenje za olujno nevrijeme

Prema Arsu, moguće je snažno nevrijeme, s tučom te udarima vjetra i groma. Ovaj put oluje će se formirati nad Slovenijom, a njihov položaj i vrijeme nastanka bit će još teže predvidjeti nego u petak, kada su se olujni sustavi formirali nad susjednom Italijom i kretali prema našem području, javlja Arso.

Od 18 sati u petak do 6 sati u subotu, zbog nevremena na terenu su bile 32 vatrogasne postrojbe. Zabilježena su 102 incidenta od kojih se 39 dogodilo na području regionalnog središta Slovenj Gradec, 25 na području Celja, 17 na području Ljubljane, a 14 na području Kopra. Vatrogasci su uglavnom uklanjali srušena stabla i prekrivali uništena krovišta kuća i zgrada te ispumpavali oborinske vode iz zgrada.

  • +43
Ilustrativna galerija/Jak vjetar popraćen obilnom kišom poharao Novigrad i okolicu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Uslijed obilnih kiša stvorile su se veće bujice te su narasli vodostaji koji su plavili objekte i prometnice. Aktiviralo se i nekoliko klizišta, izvijestila je Uprava za zaštitu i spašavanje. Najteže je, javlja STA, bilo na području Črnega na Koroškem, gdje su poplavljene mnoge kuće, a zbog opasnosti od odrona aktivirana je i sirena za opću opasnost te je evakuirano oko 50 ljudi, koji su se u petak navečer uspjeli vratiti svojim domovima.