BOMBARDIRANJE HOMSA

U Siriji referendum i nastavak nasilja

26.02.2012 u 11:00

Bionic
Reading

U Siriji su u nedjelju ujutro otvorena birališta na referendumu na kojem je više od 14 milijuna Sirijaca pozvano da prihvati novi ustav koji zadržava velike ovlasti predsjednika države čiji odlazak prosvjednici traže već gotovo godinu dana.

Birališta su, kako je objavila državna televizija u Siriji, otvorena u 7.00 ujutro po lokalnom vremenu.

Glasovanje se događa u ozračju nasilja u kojemu je u nešto više od 11 mjeseci život izgubilo najmanje 7.600 ljudi, po procjeni aktivista za ljudska prava.

Nacrt ustava o kojem se stanovništvo treba izjasniti na referendumu, dio je reformi koje je režim obećao provesti kako bi pokušao umiriti prosvjednike, ali je oporba, koja smatra da je novi tekst pisan u istom "duhu" kao i stari, pozvala na bojkot referenduma.

Najveću pozornost je privukla izmjena 8. članka ustava iz 1973., iz kojega se izbacuje definicija stranke Baas kao "vodeće snage države i društva" i zamjenjuje odredbom o uvođenju "političkog pluralizma".

No predsjednik države i dalje ima znatne ovlasti, budući da on bira premijera - i vladu - neovisno o parlamentarnoj većini, a u nekim slučajevima može blokirati donošenje zakona.

Članak 88. predviđa da se predsjednika može birati samo na dva sedmogodišnja mandata, ali članak 155. kaže da se ta odredba primjenjuje tek od sljedećih predsjedničkih izbora planiranih u 2014., što Bašaru al-Asadu teoretski omogućuje da na vlasti ostane još 16 godina.

Zadržava se i članak 3. po kojemu "predsjednik mora biti musliman" a islamsko pravo ostaje "jedno od glavnih temelja za donošenje zakona", čemu se protive sekularne stranke i vjerske manjine, inače bliske vlasti.

Prijestolnica je oblijepljena plakatima a državna televizija pušta spotove u kojima se građane poziva da izađu na referendum. "Ovo je prvi put da se poruke ograničavaju na pozivanje građana na referendum a da ih se ne potiče da glasuju za ustav", rekao je ministar informiranja Adnan Mahmud.

No Mjesni koordinacijski odbori koji pripremaju prosvjede na terenu, pozvali su u nedjelju na bojkot i na štrajk diljem zemlje ističući da "režim ovime želi prikriti svoje zločine".

Sirijska vojska nastavila bombardirati Homs

Sirijska vojska nastavila je u nedjelju bombardirati grad Homs, uporište pobunjenika protiv režima predsjednika Bašara al Asada, a sigurnosne operacije protiv prosvjednika i protivnika vladajućeg režima provode se i u drugim gradovima Sirije, prenose agencije pozivajući se na oporbene aktiviste.

U Homsu, razorenom nakon više od tri tjedna neprekidnog bombardiranja, projektili su ispaljeni na četvrt Baba Amr, u kojoj se još uvijek dvoje ranjenih zapadnih novinara, javio je oporbeni sirijski Opservatorij za ljudska prava. Eksplozije odjekuju i iz četvrti Kar al Zejtun, te Bab Sba i Hamidije u Homsu.

Isti izvori javljaju da eksplozije odjekuju i u gradu Deir Ezori na istoku, gdje vojska traži borce antirežimskih snaga. U gradu Deri, oporbenom uporištu na jugu Sirije, u nedjelju se od jutra vode borbe između vojske i prebjega iz redovnih jedinica koji se nazivaju "slobodnom sirijskom vojskom" i bore protiv Asadova režima. Vojska koristi teško topništvo, javljaju oporbeni aktivisti. Siloviti sukobi vode se i u gradu Hami u centralnoj Siriji, i u Idlebu na sjeverozapadu.

U subotu je u sukobima diljem Sirije poginulo najmanje 94 osoba, među kojima 68 civila, javili su aktivisti nevladinih organizacija. Sirijski opservatorij za ljudska prava naveo je da su među poginulima i 24 civila ubijena u gradu Homs i osam poginulih u okolini. U borbama širom zemlje ubijena su i 23 pripadnika sirijske vojske, većina u gradovima Alepu, Hami i Idlebu.

Prema podacima sirijskih humanitarnih organizacija, u sukobima i prosvjedima protiv vladajućeg režima u proteklih je 11 mjeseci diljem zemlje poginulo više od 7.600 osoba.