U SJENI KORONAVIRUSA

U samo tjedan dana udvostručio se broj oboljelih od gripe

06.02.2020 u 09:34

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je, zaključno s 2. veljače, službeno registrirano ukupno 10.944 oboljelih od gripe, od kojih je 5575 prijavljeno tijekom petog tjedna 2020. godine, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke i Ličko-senjske županije.

Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, navodi HZJZ.

Dok su vrtići i škole prazni, liječničke ordinacije i čekaonice pune.

'Nama se prije otprilike prije tri tjedna znatno povećao broj posjeta prvenstveno djece školske dobi od 1 do 4 razreda, a posljednih desetak dana to se spustilo na vrtićku dob. Evo recimo u mojoj ordinaciji sam prošli tjedan u prosjeku imala 75 posjeta', kazala je Đurđa Španović, predsjednica Hrvatskog društva za preventinu i socijalnu pedijatriju, za RTL, dodajući da očekuje daljnji porast u veljači, mjesecu kulminacije gripe.

U jednoj zagrebačkoj školi od 59 prvašića u srijedu ih na nastavi nije bilo čak 34. Viroza je pokosila i učitelje i ravnateljicu.

'Od početka se osjeti velik pada učenika u razredu. Počela je sezona. Od 20 učenika u našem razredu danas ih je bilo 8, dakle 12 učenika nedostaje.Roditelji nam javljaju da su u pitanju gripa, visoke temperature i viroze', izjavila je učiteljica Nikolina Baković.

Ipak, tijekom sezone 2019./2020. broj prijava gripe u posljednja četiri tjedna manji je u odnosu na isto razdoblje prethodne sezone.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. I dalje se u većini država bilježi niska aktivnost gripe dok je u porastu broj država sa srednjim intenzitetom. Oba virusa gripe tipa A i B cirkuliraju u Europi sa većim udjelom potvrđenih uzoraka virusa tipa A (69 posto).

  • +16
Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL