KVADRITERALA ZA KRIM

U razgovore o Ukrajini nitko ne polaže nade

19.10.2016 u 15:13

Bionic
Reading

Kremlj je danas objavio kako ne očekuje prekretnicu oko rješavanja krize u Ukrajini na međunarodnim razgovorima koji se navečer održavaju u Berlinu

'Ne očekujemo nikakvu prekretnicu', rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima nekoliko sati prije sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina s čelnicima Francuske, Njemačke i Ukrajine na kojem će se raspravljati o sukobima u Ukrajini. Posljednji susret te četiri države održao se prije godinu dana u Parizu, prenosi dpa.

'Idealni rezultat bio bi da Ukrajina poštuje dogovor iz Minska kao što se obvezala u dokumentu koji su potpisali njezini političari. No idealni ciljevi često se ne slažu sa stvarnošću', dodao je Peskov.

Rusija u Ukrajini podržava proruske pobunjenike, a u međusobnim sukobima s ukrajinskim vlastima u protekle dvije godine je dosad poginulo 10 tisuća ljudi.

Moskva odbacuje optužbe da je preko granice slala vojsku i oružje kako bi poticala borbe u kojima je uništen velik dio industrijaliziranog istoka Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u utorak je rekao kako 'nema velikih očekivanja' od razgovora.

Podsjetimo, sukobljene strane su se u veljači 2015. posredstvom Francuske i Njemačke postigle takozvani Minski dogovor o miru, no iako je on smanjio razinu borbi, nije ih uspio u potpunosti zaustaviti.

Domaćin susreta u Berlinu bit će njemačka kancelarka Angela Merkel koja je izjavila da će se na njemu dotaknuti i ruskog vojnog djelovanja u Siriji te bombardiranja Alepa, piše dpa.