150. dan invazije

U raketiranju Odese ranjeno više osoba, donosimo pregled stanja na bojištu u drugim dijelovima Ukrajine

23.07.2022 u 22:08

Bionic
Reading

Više osoba ranjeno je u ruskom raketnom napadu na luku Oesu, rekao je guverner oblasti u subotu, 150. dana ruske invazije i dan nakon potpisa na sporazum o deblokadi crnomorskih luka čime je, tvrdi Kijev, ruski predsjednik pljunuo u lice svjetske organizacije koja je posredovala.

"Nažalost, više osoba je ranjeno. Lučka infrastruktura je oštećena", rekao je Maksim Marčenko u video poruci na društvenim mrežama no nije naveo o kojem je broju riječ.

Rusija niječe odgovornost za taj napad počinjen 150. dana rata i dan pošto su Rusija, Ukrajina, Ujedinjeni narodi i Turska u Istanbulu potpisali ugovor o deblokadi crnomorskih luka kako bi se omogućio izvoz ukrajinskog žita važnog za ublažavanje rasta cijena hrane i prijetnje glađu u siromašnim državama.

Sporazum bi trebao omogućiti izvoz između 20 i 25 milijuna tona žita blokiranog u Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajinu, a riječ je od vije zemlje koje osiguravaju 30 posto žitarica za svjetska tržišta, izazvao je strelovit rast žitarica i ulja, pri čemu je najteže pogođen afrički kontinent koji snažno ovisi o tim proizvodima.

Agencija France presse donosi pregled stanja u Ukrajini 150. dana rata, prema informacijama novinara na licu mjesta, službenim izjavama ruskih i ukrajinskih dužnosnika te zapadnih izvora, analitičara i međunarodnih organizacija.

Središnji dio Ukrajine

Tri osobe su poginule kad je 13 ruskih projektila pogodilo vojni aerodrom i željezničku infrastrukturu u ukrajinskoj središnjoj regiji Kirovohradu u subotu, rekao je lokalni guverner Andrij Rajkovič. Poginula su dvojica zaštitara u trafostanici te jedan ukrajinski vojnik, a devetero ljudi je ranjeno.

Sjeveroistok

Proruski separatisti u samoproglašenoj Narodnoj republici Donjecku (DNR) na istoku Ukrajine potpisali su dogovor o suradnji s okupacijskim vlastima Harkiva (sjeveroistok) koji potvrđuje "spremnost Kremlja da Harkivsku oblast pripoji Ruskoj Federaciji", piše američki Institut za istraživanje rata (ISW).

  • +21
100 dana rata u Ukrajini Izvor: Profimedia/Sputnik / Autor: Alexey Kudenko

Istok

Ruske snage nastavljaju neprestano bombardiranje Donjecke oblasti (istok) koja je u središtu njihove vojne ofenzive zadnjih mjeseci.

Ured ukrajinskog predsjednika izvijestio je u petak o "pet poginulih i o deset ranjenih u zadnja 24 sata".

Dva Amerikanca su poginula u Donbasu, rekao u subotu za agenciju AFP State Department, ne navodeći je li riječ o borcima.

Od početka ruske invazije 24. veljače velik broj stranih dragovoljaca, većinom iz Europe, došao je u Ukrajinu kako bi pomogao snagama Kijeva. Njihov točan broj teško je procijeniti.

Rusija koja redovito kritizira prisutnost tih boraca na ukrajinskom tlu, ustvrdila je sredinom lipnja da je ubila gotovo 2.000 "stranih plaćenika" od početka sukoba.

Jug

Po riječima britanskog ministra obrane, ukrajinske snage nastavljaju ofenzivu na Ruse u Hersonskoj oblasti, zapadno od Dnjipra.

"Ruski opskrbni lanci zapadno od Dnjipra sve su ugroženiji" dok je u novom ukrajinskom bombardiranju oštećen most važan za rusku logistiku u tom sektoru, ocjenjuje ministarstvo.