hakom

U prvom tromjesečju rekordni prihodi od poštanskih usluga

19.06.2024 u 06:42

Bionic
Reading

Na tržištu poštanskih usluga u prvom je tromjesečju ove godine ostvareno rekordnih 86,69 milijuna eura prihoda, što je 22,4 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Povećanje prihoda je ostvarenje većeg broja usluga s dodanom vrijednosti (ekspresne usluge) kojih je bilo za oko 23 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, a dijelom i povećanja cijena jednog dijela usluga iz opsega univerzalne usluge.

Unatoč rastu prihoda, ukupan broj poštanskih usluga pao je na 65,1 milijun, što predstavlja pad od 2,1 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine.

Taj pad, kako navode iz HAKOM-a, uglavnom je uzrokovan smanjenjem broja pismovnih pošiljki za šest posto, odnosno tri milijuna manje nego prošle godine.

Istovremeno, broj paketa je porastao za 25 posto, pri čemu paketi čine gotovo 16 posto ukupnog tržišta.

Međunarodne poštanske usluge zadržale su uzlazni trend te je ostvareno oko 25 posto više usluga nego u istom razdoblju lani.

Prema podacima HAKOM-a, na kraju prvog tromjesečja ove godine na tržištu je bilo aktivno 23 davatelja poštanskih usluga, što je jedan manje nego na kraju 2023. godine. Pritom je najveći davatelj usluga, HP-Hrvatska pošta, zadržao udio od 85 posto u broju obavljenih usluga i 58,8 posto u ostvarenim prihodima.

(Hina) xtp ysbo