zdravstveni problem

U pripremi Akcijski plan za prevenciju debljine u Hrvatskoj

04.03.2022 u 09:17

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana debljine, Ministarstvo zdravstva počelo je s pripremama Akcijskog plana za prevenciju debljine u Hrvatskoj od koje pati gotovo svaka četvrta odrasla osoba, a svako treće dijete je u riziku da u odrasloj dobi ima problem prekomjerne težine.

Ministar zdravstva Vili Beroš ističe da ovaj veliki javnozdravstveni problem imaju sve članice Europske unije, no ipak najveći udio odraslih s prekomjernom tjelesnom masom imaju Hrvatska i Malta, priopćeno je u petak iz Ministarstva.

Problemu debljine u Hrvatskoj pristupit će se multisektorski. Kod mlađe populacije važna je prevencija, a kod starijih građana usvajanje zdravih navika.

 "Cilj je osvijestiti javnost o važnosti zdravih navika za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i ostalih kroničnih bolesti koje su vodeći uzrok smrtnosti naših građana', poručio je ministar  Beroš na prvom sastanku Radne skupina za izradu prijedloga Akcijskog plana.

Radna skupina okuplja istaknute hrvatske stručnjake i znanstvenike koji se bave različitim aspektima prevencije i liječenja debljine pod vodstvom dr. Sanje Musić Milanović koja upozorava da debljina nije estetski nego zdravstveni problem.

"Važno je rano uočavanje, prevencija i liječenje debljine, pritom imajući na umu socioekonomsku podlogu u nastanku debljine, raširenu stigmatizaciju debljine te potrebu za multisektorskim djelovanjem", istaknula je Musić Milanović.