SVJEDOK POKAJNIK

U priču o državnom udaru u Crnoj Gori umiješana i Hrvatska

10.04.2017 u 21:54

Bionic
Reading

Za Aleksandrom Sinđelićem, svjedokom suradnikom crnogorskih vlasti u slučaju pokušaja državnog udara krajem prošle godine, u kojem su glavni osumnjičena dva ruska državljanina za koje se sumnja da su suradnici ruskih tajnih službi, Hrvatska je raspisala crvenu Interpolovu tjeralicu, potvrđeno je Radiju Crne Gore iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa

Iz Ministarstva pravosuđa su kazali da je potjernica za Sinđelićem raspisana 'zbog izvršenja jedinstvene kazne zatvora u trajanju od 21 godine zbog kaznenog djela teškog ubojstva i teške krađe, na koju je osuđen presudom Županijskog suda u Vukovaru od 28. travnja 2011. koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 21. prosinca iste godine', pišu Vijesti.me.

Ministarstvo pravosuđa, kako su kazali, prati razvoj situacije vezano za navedeni predmet i zainteresirano je za Sinđelićevo izručenje.

'Zainteresovani smo za izručenje navedene osobe radi izvršenja kazne zatvora izrečene u Hrvatskoj. Napominjemo da su u postupak izručenja, osim Ministarstva pravosuđa, uključena i druga nadležna tijela obje države, i da molbu za izručenje možemo podnijeti tek po pribavljanju svih potrebnih službenih dokumenata i obavijesti', poručili su iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa crnogorskim medijima.

Slaven Radunović, zastupnik oporbenog Demokratskog fronta čija se dva zastupnika, Andrija Mandić i Milan Knežević, sumnjiče da su bili dio organizirane kriminalne grupe koja je planirala teroristički napad u toj zemlji na dan parlamentarnih izbora u listopadu prošle godine, na konferenciji za medije u nedjelju otkrio je da Hrvatska traži Sinđelića zbog ubojstva.

Kako tvrdi Radunović, Sinđelić je 6. listopada 2002. ukrao automobil i mobilni telefon u Hrvatskoj, došao do sela Rekavac, u blizini granice sa Srbijom i ubio jednog čovjeka tako što mu je pucao u leđa.

Prema Radunovićevim riječima, tada je Sinđelić uzeo traktor žrtve i izvan graničnog prijelaza ušao u Srbiju.

'Tamo je pucao na prometnu patrolu koja je htjela zaustaviti, nakon čega je uhićen i odgovarao je zbog napada na službenu osobu', kazao je Radunović. Crnogorski zastupnik smatra da Sinđelića hrvatska tjeralica diskvalificira kao svjedoka pokajnika u slučaju navodnog državnog udara u toj zemlji.

Tužiteljstvo Crne Gore protiv 25 osoba vodi postupak da su planirali nasilan upad u Skupštinu, proglašenje izborne pobjede Demokratskog fronta i ubojstvo bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića. 

Aleksandar Sinđelić Autor: Vijesti.me