ILEGALNI PRELAZAK PREKO MEDITERANA

U prevrtanju drvenog broda poginulo deset migranata

lampedusa, migranti

lampedusa, migranti

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Talijanska obalna straža spasila je 166 migranata koji su u drvenom brodu pokušali preploviti Mediteran od Libije do europskog kopna. Brod se prevrnuo južno od sicilijanskog otoka Lampedusa. Spasitelji su u potrazi jučer izvukli tri, a danas još sedam tijela poginulih putnika

Talijanska obalna straža u nedjelju je pronašla tijela sedam imigranata poginulih u brodolomu, na pola puta između libijskih obala i otoka Lampedusa, koji su se željeli dokopati talijanske obale, čime se ukupan broj poginulih u toj nesreći popeo na deset, priopćila je talijanska agencija ANSA.

Talijanska agencija objavila je da je malteški zrakoplov u subotu poslijepodne prvi uočio brod prekrcan ljudima oko 65 Kilometara od libijske granice. Zbog hladne vode mnogi preživjeli pate od pothlađenosti, a mornarica ih je prevezla do talijanskog otoka Lampedusa. Još dva patrolna broda traže preživjele na mjestu nesreće.

ANSA nije objavila nacionalnosti tri poginule osobe, niti nacionalnosti spašenih. Fotografiju su snimili spasitelji u operaciji u kojoj su korištena plovila talijanske mornarice.

Svake godine tisuće ljudi, uglavnom iz Afrike, pokušavaju prijeći Mediteran iz Sjeverne Afrike u Europu u prekrcanim brodovima koji najčešće nisu tehnički spremni za prekomorska putovanja. U rujnu je desetak ljudi nestalo u potonuću ribarske brodice u blizini Lampeduse. Pretpostavlja se da su bježali iz Tunisa.

Predsjednik Tunisa Moncef Marzouki u subotu je apelirao da se osnuje regionalna skupina koja bi koordinirala odgovor na očigledan problem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!