'DRAMA BEZ PRESEDANA'

U poplavama u Poljskoj 12 mrtvih

23.05.2010 u 14:06

Bionic
Reading

U poplavama u Poljskoj smrtno je stradalo 12 ljudi, a oko 3000 ljudi je evakuirano iz poplavljenih područja na jugu zemlje. Rijeka Sleze probila je nekoliko brana i poplavila dijelove grada Wroclawa. Oko 100.000 stanovnika spremno je na evakuaciju

Zbog poplava je u Wrosclawu zatvoreno čak 120 škola. Stanovnici u poplavljenoj četvrti sami su se priključili u pomaganju i gradili zečje nasipe. Na jugu zemlje očekuju da će razina vode početi polako opadati, no vodeni val će se seliti prema sjeveru.

Veliki dijelovi sjeverozapadne gradske četvrti Kozanow poplavljeni su, a voda doseže i do dva metra visine, javila je televizijska postaja TVN 24. Poplavljene su obiteljske kuće kao i veliki stambeni blokovi.

Razina vodostaja rijeke Visle u prijestolnici Varšavi pala je prošle noći za 20 cm, tako da sada iznosi 7.57 m. Međutim, grad je i dalje u stanju maksimalne pripravnosti jer se porast vodostaja Visle očekuje do utorka.

Dužnosnici se boje i da bi rijeka mogla probiti postavljene barijere koje su omekšale i prijete popuštanjem zbog višednevnih kontinuiranih poplava i velikog pritiska vodenih masa. Oko 120 tisuća dodatnih vreća pijeska preko noći su dopremljeni u grad kako bi pojačali barijere, a vatrogasci i hitne službe bez prekida dežuraju u gradu i okolici.

Nabujala Visla sada i ugrožava grad Wloclawek, oko 150 km sjeverno od Varšave, gdje se glavni val očekuje kasnije tijekom dana. Stručnjaci upozoravaju da nasipi u tom gradu možda neće izdržati pritisak vode.

Premijer Tusk je poplave nazvao dramom bez presedana u zadnjih 160 godina, piše AFP. Poplave su poharale i Rumunjsku, ali na poplavljena područja pomoć teško pristiže i jedini pristup moguć je iz zraka.