VESNA PUSIĆ:

'U ponedjeljak bismo mogli dobiti okvirni datum završetka pregovora'

20.05.2011 u 16:04

Bionic
Reading

Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, izrazila je nadu da bismo na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a ipak mogli dobiti neki tehnički okvirni datum završetka pregovora

Pregovori se nalaze u takvoj fazi da je dobivanje toga datuma sada nužno. Prema njenom mišljenju još uvijek postoji šansa da pregovori budu završeni u lipnju, iako je Reuters pozvavši se na diplomatske izvore objavio da taj rok više nije moguće ostvariti. Pusić smatra da mi trebamo inzistirati da to bude u lipnju, ali naravno da postoji mogućnost da se sve to razvuče i na srpanj.

'Prema informacijama kojima ja raspolažem, na sastanku veleposlanika se raspravljalo o tehničkim stvarima, bilo je i neslaganja, ali to je razina veleposlanika, vidjet ćemo što će biti u ponedjeljak na ministarskom sastanku', rekla je Pusić.

Ako uđemo u srpanj, objasnila je ona, onda će to neko niže tijelo Europske unije obaviti jer tada više neće biti ni međuvladine konferencije niti će Vijeće zasjedati zbog Hrvatske i bilo bi dobro to izbjeći. 'Mi trebamo inzistirati da se to sada finalizira i zbog financija i novca koji nećemo dobiti ako propustimo ovu priliku', rekla je Pusić.