PROJEKT ZAJEDNICE ŽUPANIJA

U Otvorenom proračunu još četiri županije

01.12.2016 u 15:42

Bionic
Reading

Uz Istarsku, Međimursku, Šibensko-kninsku i Primorsko-goransku županiju u aplikaciji Otvoreni proračun sada su dostupni i proračunski podaci Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Uključivanjem u navedeni projekt Hrvatske zajednice županija ove su jedinice regionalne samouprave pokazale kako su spremne sve svoje podatke o trošenju sredstava staviti građanima na uvid, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija

Projekt Otvoreni proračun podržala je i Krapinsko-zagorska županija čiji župan Željko Kolar ističe kako su županije i dosad bile na samom vrhu prema transparentnosti proračuna u Republici Hrvatskoj. 'Naša je misija odgovorno trošenje proračunskih sredstava. Građani moraju znati na što se troši njihov novac te stoga načelo transparentnosti proračuna uvijek provodimo u praksi', poručuje župan Željko Kolar i podsjeća kako je Krapinsko-zagorska županija i ove godine dobila najvišu moguću ocjenu Instituta za financije u njihovom istraživanju proračunske transparentnosti, a već niz godina kontinuirano ima i bezuvjetno mišljenje državne revizije što jasno govori o zakonitosti trošenja novaca.

Kao što je ranije spomenuto, i Zagrebačka županija je među prvima svoje proračunske podatke dala na uvid građanima putem aplikacije Otvorenog proračuna. 'Uključivanje Zagrebačke županije u ovaj projekt jedan je u nizu koraka kojim želimo građanima na što jednostavniji i transparentniji način omogućiti uvidu u financijsko poslovanje županije. I do sada su svi naši dokumenti bili dostupni na službenim Internet stranicama, radi čega smo dobili priznanje Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna, međutim ova aplikacija nudi niz naprednih mogućnosti kako za opću, tako i za stručnu javnost', izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i dodao kako županije na ovaj način ponovno potvrđuju svoju lidersku poziciju kada je riječ o inovativnosti, transparentnosti i prepoznavanju potreba građana.

Otvorenost Zagrebačke, ali i ostale tri županije prema građanima nagrađena je prošlogodišnjim istraživanjem Instituta za javne financije gdje su dobile najveći mogući broj bodova, odnosno svrstane su među najtransparentnije jedinice lokalne i regionalne samouprave. Ponosan je na to i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs kojoj je kvalitetu upravljanja također potvrdila i Državna revizija.

'Istraživanje Instituta za javne financije pokazuje kako građani Bjelovarsko-bilogorske županije imaju potpuni uvid u rad svoje regionalne samouprave, ali se po prvi puta u povijesti možemo pohvaliti i bezuvjetnim nalazom državne revizije. Najbolji su to dokazi otvorenosti Županije prema svojim građanima s jedne, dok s druge strane nalaz Državne revizije pokazuje da na najbolji mogući način upravljamo javnim novcem – zakonito i svrsishodno', objasnio je župan Bajs i dodao kako je ovo veliki pomak uzme li se u obzir da je prije tri godine Bjelovarsko-bilogorska županija bila na začelju ljestvice hrvatskih županija kada govorimo o transparentnosti i otvorenosti proračuna.

Da je ovaj projekt dobitak i za građane i za županije smatra župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić koji je kao razloge uključivanja u ovaj projekt naveo: 'Ova aplikacija na jednostavan i transparentan način omogućit će korisnicima uvid u trošenje proračunskih sredstava svih jedinica regionalne samouprave, što će u konačnici poboljšati komunikaciju s građanima, izgraditi dodatno povjerenje, ali i povećati učinkovitost i potaknuti kompetitivnost hrvatskih županija koje će sada imati priliku usporediti proračune. Nadam se da će ovaj projekt biti primjerom načina poslovanja cijelog javnog sektora'.