(NE)TOLERANCIJA NA BUKU

U Njemačkoj sve više tužbi protiv jaslica

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2010 17:36
  • Objavljeno 13.09.2010 u 17:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Njemačkoj raste broj tužbi protiv jaslica i dječjih vrtića te su neke od tih ustanova morale iseliti ili zatvoriti jer su djeca previše bučila, a sve je to odraz društva koje stari i postaje nesnošljivo prema djeci, ocjenjuju roditelji i udruge

Ponekad dvije strane postignu kompromis kao u slučaju jedne četvrti u sjevernom dijelu Hamburga gdje je udruga koja upravlja privatnim dječjim vrtićem 'Bubamara' pristala sagraditi 2,60 metara visok zid koji stanare štiti od buke djeca u dobi od 12 mjeseci do godine dana dok se igraju u dvorištu.

Osim zida, stanari su s udrugom potpisali sporazum da djeca 'ne smiju dolaziti vikendom i da vrtić smije upisati najviše 55-ero djece'.

Zadnjih su godina sve češće tužbe protiv jaslica i dječjih vrtića te vlada želi donijeti novi pravilnik o njihovoj gradnji, piše agencija AFP i navodi da je u Berlinu jedan dječji vrtić odustao nakon četiri godine duge pravne bitke sa susjedom kojemu je smetala buka.

U Hamburgu su dvije ustanove dobile dopuštenje da upišu samo 25-ero djece, iako im kapaciteti omogućuju smještaj 40-ero djece.

'Živimo u društvu u kojem djeca više nisu dio kolektivnog krajobraza', objasnila je zastupnica socijaldemokrata Marlene Rupprecht

Sa 651.000 djece rođene u 2009., Njemačka je dosegnula najnižu stopu rasta pa se u odnosu na 1964. broj novorođenčadi prepolovio. Prije 20 godina bez djece je bilo samo 12 posto žena u dobi od 40 do 44 godine, a 2008., 21 posto.

Samo polovica ispitanih Nijemaca drži da djeca 'obogaćuju' njihov život, prema studiji Saveznog instituta za istraživanje stanovništva.

'Kada se djeca igraju i smiju, to je izraz radosti, a ne štete i ne može se usporediti s bukom gradilišta', kaže Paula Honkanen-Schoberth, čelnica Njemačkog saveza za zaštitu djece i poziva ljude na promjenu.

Ona dodaje kako se 'često obitelji žale da žive u okružju koje ne voli djecu', pa im u sandučiće za pisma ubacuju poruke kako im smetaju dječja kolica na stubištima i slično.

Grad Berlin zbog toga je donio lokalni zakon 'kojim se tolerira' buka djece u ime 'njihova procvata'.

No to ide teško pa djeca u susjedstvu čak ruše cijenu stana, tvrde neki vlasnici te iznose podatak da stan gubi do 20 posto vrijednosti ako se u prizemlju zgrade otvore jaslice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi